Cine sunt consilierii care NU AU VRUT ca orașul Constanța să fie parte civilă în dosarul retrocedărilor fictive, în care a fost condamnat Radu Mazăre (VIDEO)

Cine sunt consilierii care NU AU VRUT ca orașul Constanța să fie parte civilă în dosarul retrocedărilor fictive, în care a fost condamnat Radu Mazăre (VIDEO)
Foto: Radu Mazăre (sursă foto: Facebook)

Felix Stroe, actualul șef al PSD Constanța, împreună cu mai mulţi colegi, nu au dorit ca Primăria Constanța să fie parte civilă în dosarul retrocedărilor fictive, în care a fost condamnat Radu Mazăre, se arată într-o analiză a info-sud-est.ro.

Decizia consilierilor a venit după ce experții consultați de procurorii DNA calculaseră un prejudiciu de 114 milioane de euro.

În martie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a întrebat Primăria Constanța dacă se constituie parte civilă în dosarul retrocedărilor fictive.Însă la inițiativa consilierului Felix Stroe – actualul șef al PSD Constanța -, colegii prezenți la ședință au votat în unanimitate ca municipiul să nu se constituie parte civilă

  • Ce culori politice aveau consilerii care au votat împotrivă

În ședința extraordinară din 13 martie 2008 au fost prezenți 23 din cei 27 de consilieri ai municipiului Constanța: 14 de la PSD, 4 de la PNL, 3 de la PRM și 2 de la PD.

  • Cum şi-au motivat decizia

Ei şi-au motivat decizia cu faptul că nu ar mai exista o altă expertiză, în afară de cea a procurorilor. Cu toate acestea, consilierii nici nu au solicitat o expertiză neutră, motivând că „nu e treaba lor”.

  • Consilierii au luat decizia în ciuda faptului că au fost avertizaţi ca stenograma şedinţei va ajunge la DNA

Secretarul Primăriei, Marcela Enache, i-a avertizat pe consilieri că stenograma ședinței va ajunge la DNA:„Aş vrea să vă citesc ultima frază din adresa venită de la DNĂ, care face următoarea precizare:«La răspunsul dumneavoastră, vă rugăm să ataşaţi o copie a hotărârii de consiliu, pe care o veţi adopta în legătură cu constituirea de parte civilă, precum şi procesul-verbal sau stenograma şedinţei».Deci, asta ne-au solicitat“.

Ulterior, actual senator PSD Nicolae Moga, a avertizat cu privire la o eventuală „capcană” a procurorilor:„Dacă doreşte, să consulte… Dar înainte să aflăm punctul de vedere al comisiei juridice. Dar, vă atrag atenţia, domnilor consilieri, să nu cumva să intrăm într-o capcană (…) Consultaţi documentele şi, atenţie, gândiţi-vă la capcane! Pentru că constituirea de parte civilă a Consiliul Local implică…. Nu trebuie să vă spun mai mult”.

  • La finalul ședinței, Radu Mazăre le-a mulţumit consilierilor pentru decizia luată

„Vă mulțumesc pentru că interesele politice nu au fost mai importante decât libertatea oamenilor”, a spus atunci Radu Mazăre.

Foto: Lista consilierilor care au votat impotriva constituirii Primăriei Constanța ca parte civilă în dosarul retrocedărilor fictive (sursă foto: info-sud-est.ro)

  • Se face referire la o exertiză neutră…care nu a mai venit

Dănuț Moisoiu (consilier PD, șeful comisiei juridice din Consiliul Local) a precizat că este necesară o expertiză autorizată neutră:„Deci, toată comisia, noi am citit materialul, am stat la comisie circa trei ore. Deci, noi nu avem nici competenţa de a evalua această solicitare şi nu avem experienţă multă să ne exprimăm, decât după ce avem o expertiză autorizată”.

Felix Stroe – actual șef al PSD Constanța – propune, însă, ca municipalitatea să nu ceară expertiză și să nu se constituie parte civilă:„Stimaţi colegi, să-mi daţi voie să vă prezint avizul comisiei de buget-finanţe, să-mi daţi voie să vă citesc… în prima parte, şi să fac şi o propunere. «Referitor la adresa nr.29564 din 25 februarie 2008, a DNA către Consiliul Local al Municipiului Constanţa: Se lecturează conţinutul adresei respective. Comisia exprimă următoarea opinie: întrucât nu există un raport de expertiză judiciară, semnat de un expert autorizat ANEVAR – neutru nu ne putem pronunţa asupra existenţei sau inexistenţei unui prejudiciu cauzat Consiliului Local. Ca atare, comisia nu poate solicita Consiliului Local să se constituie parte civilă.» Acesta este avizul şi vă rog să-mi daţi voie, ca şi consilier local membru în Consiliul Local Municipal Constanţa, să fac următoarea propunere domnilor consilieri, spre a o lua în dezbatere şi a o vota. Părerea mea este că nu e de competenţa noastră să solicităm organelor statului să facă expertiză. Este de competenţa organelor statului să se gândească şi să-şi organizeze activitatea aşa cum consideră dânsele că au obligaţia legală s-o facă. Eu vă propun să nu solicităm niciun fel de expertiză, că nu e problema noastră şi… să… că atâta vreme cât nu avem un document legal întocmit, care să constate vreun prejudiciu, să nu ne constituim parte civilă. Mulţumesc!”.

În cele din urmă, toți cei 23 de consilieri prezenți la ședință au votat ca municipiul Constanța să nu se constituie parte civilă în dosarul retrocedărilor fictive.

  • 11 ani mai târziu…

În 7 februarie 2019, la 11 ani distanță, 33 din cei 37 de inculpați trimiși în judecată de procurorul Gheorghe Onea, inclusiv notarii, evaluatorul, funcționarii din primărie și interpușii, au fost condamnați definitiv, cu pedepse de la 2 ani cu suspendare la 9 ani cu executare.

Astfel, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu la 5 ani de închisoare, Cristi Borcea la 5 ani, Dragoș Săvulescula 5 ani și jumătate, notarul Aurel Jean Andrei (soțul uneifoste șefe a Tribunalului București) la 2 ani cu suspendare. Instanța a decis și confiscarea plajelor din Mamaia retrocedate ilegal.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`