Cine sunt cei trei şefi ISU demişi după criza Colectiv: Documentele demonstrează că aceștia știau de evenimentele organizate în club

Cine sunt cei trei şefi ISU demişi după criza Colectiv: Documentele demonstrează că aceștia știau de evenimentele organizate în club

Conducerea ISU Bucureşti a fost suspendată, după ce au apărut documente ce demonstrează că ştiau de evenimentele organizate în Colectiv.  

Cei trei şefi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, colonelul Mihai Mirel Guţă, locotenent-colonelul Orlando Şchiopu şi locotenent-colonelul Giani Aldoiu au fost suspendaţi miercuri din funcţie, după ce un jurnalist a dezvăluit faptul că instituţia din subordinea lor ştia de existenţa clubului Colectiv şi că li se solicitase aviz pentru desfăşurarea unui mini-festival de muzică în acest club, cu o lună înainte de tragedia în urma căreia au murit până acum 60 de oameni, notează Gândul.

Colonelul Mihai-Mirel Guţă, comandantul ISU Bucureşti-Ilfov, a lucrat din 2004 până în ianuarie 2015 în Centrul Operaţional Naţional al IGSU, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, începând din 2008 fiind şi locţiitor al şefului unei direcţii din această instituţie. CON al IGSU se află în subordinea directă a ministrului Afacerilor Interne, deci în 2015 în subordinea lui Gabriel Oprea.

Din 2001 în 2004, Guţă a lucrat ca specialist în Statul Major al Pompierilor Militari, iar din 1998 până în 2001 ca şef de subunitate de pompieri, în Bucureşti.

Locotenent-colonelul Orlando Şchiopu, prim-adjunctul ISU Bucureşti-Ilfov, a venit la conducerea acestei unităţi direct din subordinea lui Raed Arafat, în mai 2015. El l-a înlocuit după doar câteva luni pe Emil Apostol, detaşat pe această funcţie de la ISU Giurgiu în ianuarie 2015. Şchiopu lucrase anterior, din septembrie 2014, la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, condus de Raed Arafat.

Anterior, Şchiopu fusese din 2009 până în 2014 comandant al unui grup de intervenţie al pompierilor din Dealu Spirii, iar din 2004 în 2009 fusese adjunctul şefului Centrului Operaţional al pompierilor bucureşteni.

Din 1997 până în 2004, Şchiopu a lucrat ca pompier în Bucureşti, pornind de jos şi ajungând până la o funcţie în Statul Major al pompierilor. Şchiopu deţine şi un doctorat la Universitatea Naţională de Apărare, în psiho-sociologie, obţinut în 2010 sub coordonarea profesorului Lucian Culda.

Locotenent-colonelul Giani Aldoiu, adjunctul comandantului ISU Bucureşti-Ilfov, a venit la comandă de la Călăraşi, în ianuarie 2015, preluând şefia Inspecţiei de Prevenire, adică exact direcţia care ar fi trebuit să se ocupe de avizarea clubului Colectiv. Aldoiu condusese direcţia de prevenire şi apoi ISU Călăraşi, din funcţia de adjunct al comandantului, din 2004 în 2014. În august 2014, a venit la Bucureşti, la IGSU, ca şef al Direcţiei de Protecţie, Educaţie şi Pregătire a Populaţiei. Din 1996, el a lucrat la ISU Călăraşi ca inspector de prevenire a incendiilor.

Această anchetă îl contrazice pe Raed Arafat. Imediat după incendiul din Colectiv, secretarul de stat a declarat în repetate rânduri că „pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club.” Declaraţie care se dovedeşte azi a fi fost o minciună. (Detalii AICI)

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`