Cine poate cumula pensia cu salariul. Noile reguli, explicate de Casa Națională de Pensii

Cine poate cumula pensia cu salariul. Noile reguli, explicate de Casa Națională de Pensii
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat modificările pe care le aduce noua legislație în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul.

CNPP mai precizează că persoanele care au atins limita de vârstă și doresc să valorifice stagiul de cotizare realizat după pensionare pot cere recalcularea pensiei, dar doar o dată pe an.

Cine poate cumula pensia cu salariul

Astfel, pensionarii care desfășoară activități pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale, conform Codului fiscal, pot cumula aceste venituri cu pensia, informează TVR.

De asemenea, pot cumula veniturile prestatorii casnici, reglementați de Legea nr. 111/2022, și pensionarii de invaliditate, indiferent de sume, respectiv de gradul de invaliditate.

În schimb, soțul care primește pensie de urmaș nu poate cumula pensia cu alte venituri dacă acestea din urmă sunt mai mari decât salariul minim brut pe economie (3.700 lei).

Cine nu poate cumula pensia cu salariul

Potrivit noii legislații, nu pot cumula pensia cu alte venituri beneficiarii pensiilor anticipate, demnitarii aflați în funcții elective sau cei numiți în cadrul autorităților executive, legislative sau judecătorești pe durata mandatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră