Specialiștii atrag atenția asupra importanței pe care o are petrecerea timpului cu nou născuții. În această perioadă se formează legătura afectivă cea mai puternică, care va influența major dezvoltarea emoțională a copilului, cu urmări vizibile în dezvoltarea cognitivă și comportamentală.
Concediu paternal este acel tip de concediu care se acordă taților în vederea îngrijirii nou-născutului.
Concediu paternal este diferit de concediu pentru îngrijirea copilului fiind acordat exclusiv taților. În schimb, concediu pentru îngrijirea copilului este un drept al fiecărui părinte, de care poate beneficia fie mama, fie tatăl.
Legislația a prevăzut mai multe situații în care se pot afla părinții nou-născutului. Pentru a putea beneficia de concediu paternal, tatăl trebuie să încadreze într-una dintre aceste situații:
– copilul să fie născut din părinți căsătoriți;
– copilul este născut în afara căsătoriei, însă recunoscut de tată ca fiind al lui;
– tatăl este custodele de drept, iar copilul este adoptat.
Pe lângă aceasta, condiția principală pentru a fi eligibil pentru acest concediu este ca tatăl să fie asigurat în sistemul public de asigurări sociale de sănătate și să aibă un contract de muncă. De asemenea, există această posibilitate și dacă este asigurat în sistemul de asigurări sociale pentru situații de boală și maternitate.
Confirm legii, durata concediului paternal este de 10 zile lucrătoare. La această perioadă se mai pot adăuga alte 5 zile lucrătoare, numai în cazul în care tatăl obține un atestat de absolvire a unui curs de puericultură. Cu alte cuvinte, dacă tatăl urmează un curs prin care obține o pregătire certificată în vederea dezvoltării armonioase a copilului din primii ani de viață, poate beneficia de 15 zile de concediu paternal.
Foarte important de reținut este faptul că această majorare se poate obține exclusiv o singură dată. De exemplu, dacă tatăl urmează acest curs și beneficiază de 15 zile de concediu paternal la primul născut, pentru următorii copii nu va mai avea acest privilegiu. Astfel că se va rezuma la perioada maximă de 10 zile.
Dacă tatăl este cadru medical nu este necesară urmarea cursului de puericultură, însă trebuie obținut atestatul.
O altă posibilitate de a prelungi numărul de zile pentru concediu paternal este prin negocierea cu angajatorul. Astfel că acesta poate acorda concediu pentru evenimente speciale. Adică pentru naștere copil.
Chiar dacă durata concediului poate fi extinsă, nu se poate spune același lucru și pentru perioada în care se acordă. Astfel că legislația prevede în mod cert ca acesta să fie acordat în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. De asemenea, angajatorul nu poate refuza acordarea acestui tip de concediu.
Pentru a beneficia de concediu paternal angajatul trebuie să depună o cerere scrisă către companie. Aceasta trebuie însoțită de certificatul de naștere al copilului. În cazul concediului prelungit, tatăl are obligativitatea să anexeze și certificatul de absolvire al cursului de puericultură.
Pe durata concediului parental, tatăl beneficiază de indemnizație. Legislația nu prevede acordarea unui anumit procent din salariu precum în alte cazuri. Totuși, indemnizația este egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare. Astfel că se calculează pe baza salariului brut realizat. Aici se includ chiar și sporurile sau adaosurile la salariul de bază. Orice indemnizație concediu paternal se plătește din fondul de salarii al companiei. De asemenea reprezintă un venit impozabil.
Pot exista și mici modificări. Aceasta deoarece în efectuarea unui calcul salariu net se includ multe variabile. Iar cea mai influențabilă este numărul de zile lucrătoare pe care le are fiecare lună de zile.