Ministerul Mediului trebuie să plătească daune în cazul unei persoane atacate de urs, potrivit magistraților Tribunalului București

Ministerul Mediului trebuie să plătească daune în cazul unei persoane atacate de urs, potrivit magistraților Tribunalului București
Sursa foto: Pixabay

În contextul în care sunt raportate tot mai multe atacuri ale urșilor în România, mulți se întreabă ce instituție sau autoritate este responsabilă pentru plata despăgubirilor victimelor. Instanța a tranșat deja acest subiect pe baza unor prevederi legale din anul 2023, care stabilesc clar procedurile de despăgubire, potrivit Libertatea.

Cine plătește daune în cazul unei persoane atacate de urs

Astfel mai multe persoane care au fost atacate în ultimii ani de urs în pădure au dat în judecată Ministerul Mediului, cerând daune. O sentință în primă instanță într-un astfel de litigiu a fost pronunțată în luna mai 2024, la Tribunalul București.

Un bărbat de 57 de ani, din județul Vrancea, a dat în judecată Ministerul Mediului, cerând daune morale de 210.000 de lei pentru că în data de 13 iulie 2022, când se întorcea cu vacile de la păscut a fost atacat de un urs.

Bărbatul atacat de urs a invocat în proces articolul de lege care prevede că în cazul atacurilor provocate de anumite animale sălbatice, inclusiv ursul, „se vor acorda victimei despăgubiri de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare și/sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de mediu”. Potrivit aceluiași articol, despăgubirile „vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului, precum și daune morale”.

Ministerul Mediului a încercat să se eschiveze în proces, cerând introducerea în dosar a asociației de vânătoare care gestionează fondul cinegetic Vizantea, pe raza căruia a avut loc atacul ursului.

Decizia judecătorului Tribunalul București a respins cererea de introducere în proces a asociației de vânătoare, arătând că cererea de chemare în judecată „este clară în privința intenției de atrage răspunderea civilă exclusiv în raport de Ministerul Mediului, în virtutea atribuțiilor sale legale de administrator al fondului cinegetic, indiferent de încheierea sau nu a unor contracte de gestiune a fondului cu alte societăți”.

Totodată, judecătorul a admis doar în mică parte cererea de chemare în judecată, acordându-i bărbatului atacat de urs despăgubiri de doar 2.550 de lei, reprezentând 14 zile de îngrijiri medicale, raportate la salariul minim brut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`