Cine i-a schimbat numele lui Mihai Eminescu? Cum se semna poetul?

Cine i-a schimbat numele lui Mihai Eminescu? Cum se semna poetul?

Cine i-a schimbat numele lui Mihai Eminescu? Chiar dacă l-a chemat Eminovici la naștere, marele poet a adoptat terminația „escu” din toată inima, dovadă că așa a și semnat aproape tot ce a scris. Iar „botezul” său a avut loc chiar odată cu publicarea primei sale poezii, în 1866.

Cine i-a schimbat numele lui Mihai Eminescu? Deși ni se pare straniu, pe poetul nostru național l-a cheamt, la naștere, dar și în primii 16 ani de viață. Eminovici, după numele de familie al tatălui său. Dar, în 1866, totul avea să se schimbe, după ce prima lui poezie publicată într-o revistă a apărut sub numele de Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu ne pare numele știut de o viață, atunci când vorbim de creatorul „Luceafărului” și al „Odei (în metru antic)”.

Aproape sigur mulți cunosc și amănuntul că la naștere, a fost botezat Mihai Eminovici, așa cum era numele de familie al tatălui său, căminarul Gheorghe Eminovici.

Prin urmare, unde s-a produs preschimbarea acestuia în celălalt, cu dulcea terminație „escu”?

Explicația larg acceptată de cei care au studiat această problemă este cea conform căreia „nașul” poetului a fost scriitorul și publicistul Iosif Vulcan, cel care „l-a debutat” pe Eminescu.

În luna iunie a anului 1865, Iosif Vulcan pune temeliile unei reviste, cu denumirea „Familia”, la Pesta, al cărei program era de a răspândi cultura română în Transilvania.

Cine i-a schimbat numele lui Mihai Eminescu, pe newsweek.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`