Cine este Mark Esper, fost secretar al Apărării, demis de Donald Trump. Motivul pentru care președintele SUA a luat această decizie

Publicat: 10 11. 2020, 11:23
sursa foto: Facebook

Una dintre ultimele decizii pe care Donald Trump le ia în calitate de președinte al SUA este demiterea șefului Pentagonului, Mark Esper, funcție echivalentă cu cea de ministru al apărării. Esper a fost înlocuit cu directorul centrului național pentru contra-terorism, Christopher Miller, potrivit unui anunț al lui Donald Trump transmis pe Twitter. „Chris va face o SUPER treabă! Mark Esper este demis. Îi mulțumesc pentru serviciul său”, a scris pe Twitter președintele american.

Cine este Mark Esper și ce a cauzat demiterea acestuia

Militar de carieră, Mark Esper (56 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, după care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării.

Cu puțin timp înainte să fie numit la conducerea Pentagonului, Pe data de 3 iunie, Mark T. Esper, pe atunci secretar de stat al Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, a vizitat România.Esper s-a întâlnit la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu cu generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării.

Una dintre deciziile cu un impact major pentru România, luate în timpul mandatului lui Mark Esper este retragerea a 11.900 de militari din Germania și dislocarea a 5.000 dintre aceştia, prin rotaţie, în alte baze din Europa.

„Cei aproape 4500 de soldaţi ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, pe masură ce alte trupe vor continua să fie dispuse prin rotaţie, spre estul Alianţei, în zona Mării Negre. De asemenea, plănuim să rotim trupe din Departamentul 5, nou înfiinţat, în Polonia”, a Mark Esper.

Decizia lui Donald Trump are loc în contextul în care Mark Esper s-a opus public folosirii armatei pentru a reprima protestele antirasiste din orașele americane. Relația dintre el și Donald Trump au devenit tot mai tensionate.

Donald Trump a invocat o lege din 1807 pentru a desfășura forțe militare împotriva demonstranților care au împânzit marile orașe americane după moartea afroamericanului George Floyd. Esper, fost soldat, s-a opusacestei decizii.

De asemenea, Esper a interzis afișarea simbolurilor rebelilor confederați din timpul războiului civil în cadrul armatei. Un alt conflict a fost generat de faptul că Esper a dorit redenumirea unor baze militare care purtau numele unor generali ai Statelor Confederate ale Americii. Donald Trump s-a opus acestei inițiative.

Astfel, Christopher Miller a devenit ministru interimar până în 20 ianuarie 2021, al cincilea șef al Pentagonului în administrația Donald Trump

Decizia lui Donald Trump a generat controverse puternice.

Decizia lui Donald Trump a generat, așa cum era de așteptat puternice controverse la vârful politicii americane. Ea a fost criticată de către democrata Nancy Pelosi, care l-a acuzat pe președinte că intenționează să „semene haos” înainte ca mandatul său să se încheie în ianuarie.

Ea a pus demiterea pe seama refuzului lui Esper de a trimite „trupe militare în serviciu activ pentru a contracara manifestările pașnice împotriva brutalității poliției”.