Cine este Liviu George Maha, profesorul care l-a detronat pe rectorul Tudorel Toader, la Universitatea Al. I. Cuza din Iași

Cine este Liviu George Maha, profesorul care l-a detronat pe rectorul Tudorel Toader, la Universitatea Al. I. Cuza din Iași
Liviu George Maha/Captura Video

Profesorul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în guvernele controlate de Liviu Dragnea, a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. El a fost învins în turul al doilea Liviu-George Maha, cu scorul de 67-33%.

Maha a obținut cele mai multe voturi și la turul I – 222, cu 31 mai mult decât cel de-al doilea clasat, Tudorel Toader. În al doilea tur, același Maha a obținut două treimi din voturi. Între cele două tururi, ceilalți candidați cu număr semnificativ de voturi și-au declarat public sprijinul pentru Maha.

Cine este Liviu George Maha

Liviu George Maha este profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC.

Din punct de vedere academic, Liviu George Maha este format și „crescut” la Universitatea Al. I. Cuza. Este cadru universitar aici din 1999, urcând în carieră de la cadru didactic asociat și preparator universitar (199-2003) până la profesor (2015). Este, din 2017, abilitat în domeniul ”Economie și afaceri internaționale”, potrivit propriului CV. Din 2009 este doctor în Economie, potrivit edupedu.

Același CV îl prezintă drept profesor titular pentru o serie de discipline legate de economie și afaceri internaționale/europene, iar ca domenii de interes în activitățile de cercetare listează, între altele, reziliența economică, migrația forței de muncă, integrarea economică, internaționalizarea firmelor.

Potrivit Google Academic (h index – 13), cele mai multe citări (123, mult peste Următoarele) le-a avut cu o lucrare în care a fost co-autor, din 2015: „The relationship between income, consumption and GDP: A time series, cross-country analysis”.

A fost în două rânduri membru în Senatul UAIC, iar între 2013-2020 a fost director al Departamentului pentru Formare Continuă, Învățământ la Distanță și Învățământ cu Frecvență Redusă – UAIC.

Între 2000 și 2012 a lucrat pe post de economist sau consultant și la trei societăți ieșene.

Maha a scris în programul managerial depus la înscrierea în alegeri că „a trecut mai bine de un an de când mi-am anunțat decizia de a candida”, iar „știrea oficială venea după câteva luni în care îmi exprimasem acest gând în cadrul unor discuții cu colegi din diferite facultăți, prieteni sau colaboratori (…)”.

Ce prevede planul managerial

Maha a criticat în planul său managerial cultura universitară formată pe parcursul mandatelor actualului rector. El reușește acest lucru fără să se exprime „personal”, optând, în schimb, să transfere criticile și semnele de întrebare către terți:

Principalele obiective strategice pe care Liviu Maha le-a inclus în planul managerial sunt consolidarea comunității academice prin creșterea sentimentului apartenenței, echilibru în management strategic și operațional, consolidarea prezenței UAIC în clasamentele naționale și internaționale (temă căreia îi dedică un întreg capitol în program). O serie de o biective specifice sunt prezentate succint într-o serie de capitole generale: educație și formare, cercetare științifică, bunăstarea communității, studenți, relații internaționale etc..

Iar „în loc de concluzii” formulează noi aluzii la adresa mandatelor rectorului de până acum, fără a exprima direct critici: „ (…) Alegem să cultivăm încrederea în noi înșine sau să ne lăsăm copleșiți de îndoială. Sau de teamă. (…) Să păstrați aproape acest gând: SUNTEM ALEGERILE NOASTRE. Alegeți cu încredere, alegeți onest și veți descoperi că suntem mai puternici decât vă imaginați.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`