Cine este Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI care a fugit din țară înainte să fie condamnat la închisoare cu executare

Cine este Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI care a fugit din țară înainte să fie condamnat la închisoare cu executare

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pe Daniel Dragomir, dar fostul ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI)a fugit din țară pe la Arad, miercuri, cu o seară înainte de momentul în care ar fi trebuit să ajungă în spatele gratiilor, astfel că a fost dat în urmărire națională, iar în cele din urmă pe numele său a fost emis și un mandat european de arestare. În același dosar, soția sa, Marinela Zoica Dragomir, a primit o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, iar celor doi soți le vor fi confiscațipeste 1 milion de lei.

Cine este Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI care a fugit din țară înainte să fie condamnat la închisoare cu executare

Locotent-colonel al agenției române de contraspionaj înainte să fie demis și pus sub urmărire penală în mai multe dosare, el a devenit cunoscut publicului larg din România în urmă cu câțiva ani, în 2016,când era reținut de autorități, după ce era acuzat de magistrații Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în așa-numitul dosar „Black Cube”, că ar fi plănuit spionarea Laurei Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la acea vreme.

Astfel, între 14 septembrie și 29 decembrie 2016, Daniel Dragomir a stat în arest preventiv în dosarul „Black Cube”, fiind acuzat deconstituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei. Procurorii DIICOT încă cercetează speța.

Concret, el era acuzat că a intrat în contact cu reprezentanți ai agenției israeliene de informațiiBlack Cube, entitate privată, și le-a spus despre strategia sa de a denigra o serie de persoane pe care le considera responsabile peentru trimiterea sa în judecată de către DNA.

Daniel Dragomir a primit mită de la un om de afaceri libanez pentru protecție și l-a alertat că e monitorizat de SRI

Sentința de joi, care ar fi trebuit să îl aducă pe Daniel Dragomir în spatele gratiilor, vine totuși dintr-o altă speță. Procurorii susțin că, între octombrie 2012 și octombrie 2013, Daniel Dragomir a beneficiat de ajutorul soției sale și a pretins – și a și primit ulterior – 462.567 de euro de la omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia. În acel moment, Dragomir avea calitatea de șef de grupare sectoare informativ-operativă în Direcția Generală de Prevenire și Combaterea Terorismului din cadrul SRI.

Oamenii legii notează că suma era compusă din 374.078 euro, bani primiţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate.

„Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară”, arată comunicatul DNA.

„În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cât şi ulterior,«a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al SRI, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit – propus şi realizat – al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia», a mai arătat DNA în cursul urmăririi penale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`