Cine dă nume furtunilor și care sunt motivele pentru care meteorologii aleg să numească fenomenele puternice

Publicat: 26 09. 2024, 18:30
sursă foto: Unsplash

Pentru a putea fi identificate mai ușor în mesajele de avertizare, furtunile și ciclonurile primesc un nume, dintr-o listă prestabilită de către serviciile meteorologice din Europa. Însă, pentru ca un fenomen să primească un nume, acesta trebuie să îndeplinească anumite criterii, precum intensificări puternice ale vântului sau cantități masive de precipitații, care pot cauza inundații.

Cine dă nume furtunilor

În cadrul proiectul european, Eumetnet, serviciile meteorologice din Europa, împreună cu mai multe grupuri de țări, pun nume furtunilor severe, în funcție de zona în care apare fenomenul meteo. Marea Britanie, Irlanda și Olanda sunt țările care denumesc furtunile de vest, în timp ce Spania, Portugalia, Franța, Belgia și Luxemburg denumesc furtunile din sud-vest, iar Norvegia, Suedia și Danemarca denumesc furtunile din nord. Ciclonii tropicali sau subtropicali din Oceanul Atlantic de Nord sunt numiți de Centrul Național de Uragane din SUA, dar doar dacă cauzează o furtună tropicală cu vânturi cu o viteză de peste 65km/ h, potrivit Digi24.

Se întâmplă însă, ca o furtună să primească două nume. Acest fapt se datorează implicării Institutului de Cercetare de la Berlin, care pune nume ciclonilor sau anti-ciclonilor contra cost, în plus față de numele pe care le stabilesc țările care fac parte din programul Eumetnet.

Când sunt numite furtunile 

Lista cu nume este publicată în luna septembrie a fiecărui an. La această listă se adaugă nume până în luna august a anului următor, moment care coincide cu începutul toamnei, anotimpul care duce la creșterea probabilității apariției unei furtuni care necesită nume.

Pentru a primi un nume, furtuna trebuie să cauzeze o vreme severă, caracterizată de vânt puternic, ploi abundende, zăpadă sau viscol.

„O furtună va fi numită atunci când are potențialul de a provoca perturbări sau daune”, a declarat Florinela Georgescu, Director ANM, pentru Digi24.

Ciclonul Aitor este în vestul Europei și poate influența vremea și din România

Aitor, ciclonul denumit de către țările din sud-vestul Europei, este prima furtună majoră a sezonului 2024-2025 și, în prezent, se află în vestul Europei.

Centrul fenomenului se va desfășura, miercuri, în prima parte a zilei, în Irlanda, unde se așteaptă rafale de vânt ce pot depăși 80-90km/ h.

Și în România se așteaptă vreme mai puțin prietenoasă în weekend, caracterizată de ploi puternice și vânt intens, mai ales în sud și în Carpații Meridionali, unde se pot strânge peste 80 l/mp de apă.