UPDATE:În prima apariție publică de după incident, acesta a ținut să clarifice informațiile contradictorii care îl dădeau fie ca fost securist fie ca fost medic, precizând că a ieșit la pensie de la Institulul de Antroplogie al Academiei Române și că se numeșteTiurbe Alexandru Nicolae. (Detalii AICI)
Un incident violent a avut loc sâmbătă la mitingul din fața Guvernului în care un grup de protestatari s-a opus instalării în Piața Victoriei a unui târg de Crăciun, motivând că acolo este o zonă de protest și prin aceast amenajare s-ar bloca activitatea lor.
Un incident a izbucnit între un protestatar și un bătrân ce se află în zonă. Între cei doi a izbucnit un conflict verbal, iar protestatarul l-a lovit cu pumnul în figură pe bătrân după ce în prealabil și acesta a încercat să îl lovească cu ghiozdanul.
După producerea incidentului numeroase întrebări au apărut privind cine este de fapt acest bărbat și ce căuta el printre protestatari prezenți în Piața Victoriei. Informații privind acesta au fost foarte greu de obținut, mai ales că acesta nu a dorit să depună plângere penală și a plecat din zonă după incident.
Numeroase zvonuri și informații greu de verificat au apărut în mediul online în legătură cu identitatea acestuia.
O persoană, care a fost apoi preluată de aktual24, a susținut că acesta se numește Pavel Badea și ar fi fost locotenent-colonel în Securitate, locțiitor al șefului Departamentului Securității Statului, Securitatea Municipiului București.
Numai că această informație nu a putut fi verificată și din alte surse, ba mai mult, Ana Maria Roman de la Antena 3 a postat un mesaj pe Facebook în care susține că bătrânul s-ar numi Nicolae Tiurbe și ar fi fost medic imunolog, după alte surse tehnician la Institutul de Antropologie. Acesta ar avea probleme psihice care l-au făcut să fie mai fanatic, fiind o prezență constantă în fața DNA unde se poziționează anti-Kovesi.
Jurnalista atrage atenția și asupra faptului că bătrânul prin hotărârea Înaltei Curți s-a decis că Facebook este un domeniu public, iar astfel orice om are dreptul la imagine și viața privată, iar prin insistența cu care bărbatul a fugit după el continuând să îl filmeze nu doar că se provoacă apariția unor incidente, dar se încalcă și legea.
"1. Tiurbe discuta cu jandarmii cand a fost intrerupt de protestatarul care il filma si transmitea in direct imagini cu el pe online. Batranul s-a enervat si l-a injurat. Agresivitatea verbala este de condamnat insa:
– Conform legii, cetatenii Romaniei au dreptul la imagine si viata privata. Adica nu ai dreptul sa faci publice imagini cu ei daca nu isi dau acordul (atata timp cat nu comit vreo infractiune) Chiar si daca sunt pe spatiul public. Asadar daca omul nu voia sa fie filmat, trebuia lasat in pace. Prin hotararea ICCJ – Facebookul reprezinta spatiu public.
2. Batranul incearca sa scape de protestatar, ii intoarce spatele si pleaca. El insa il urmareste cu camera pe drum, il jigneste inapoi, il striga, ii soune imperativ: "uita-te la mine cand vorbesc cu tine!!" Poftim? Este dreptul fiecaruia de a merge pe strada si de a refuza sa intre in dialog cu cineva. Nu e nimeni obligat sa raspunda la intrebari. Agasarea cuiva in acest fel se numeste hartuire (Art 208, cod penal)", subliniază jurnalista.
De altfel, acest comportament pe care l-a avut și bărbatul care l-a filmat și apoi lovit pe bătrân a fost des întâlnit în rândul protestatarilor, fiind întâlnit în special la Mălin Bot, care s-a și făcut remarca în urmă cu o săptămână cu insistența de a filma și urmări pentru a pune întrebări, doar că în respectivul caz era vorba de două persoane publice, Dan Voiculescu și Adrian Năstase, iar aici de un bătrân care avea dreptul la intimitate.
Cu toate acestea informații contradictorii despre identitatea bătrânului, nu putem vorbi despre trage o concluzie înlipsa unei confirmări oficiale din partea autorităților publice sau a prezentării publice de către bătrân a unui act public care să certifice exact numele său și ocupația din trecut.