Cine a fost supranumit „vraicul lui Ceaușescu”? Devenise un simbol al credinței populare în soluții miraculoase de vindecare

Publicat: 01 10. 2024, 15:02
Sursa Foto: Hepta.ro / Bestimage / AGENCE / BESTIMAGE

Una dintre cele mai memorabile figuri de-a lungul timpului, care a atras atenția publicului a fost Constantin Mudava, supranumit „vraciul lui Ceaușescu”. Deși nu avea studii medicale, acesta se prezenta ca având puteri supranaturale de vindecare.

Mudava reușise să își atragă zeci de pacienți

Constantin Mudava a reușit să îmbine aspectele mistice cu o afacere de succes, atrăgând zeci de mii de oameni care voiau să creadă în presupusele lui abilități „vindecătoare”. Acesta nu avea studii medicale, dar acest aspect nu l-a împiedicat să își deschidă un cabinet de „vindecare”, unde avea mii de pacienți. Susținea că are o „aură uriașă” și că poate vindeca orice boală, conform click.ro. 

„Vraciul” a devenit cunoscut nu doar prin intermediul pacienților, ci și prin legăturile pe care acesta le avea cu familia Ceaușescu. Potrivit lui, acesta a locuit pentru o perioadă la Scornicești, reședința familiei Ceaușescu, pentru a oferi tratamente familiei dictatorului.

„Pe toți i-am tratat. M-au adus cu forța la Scornicești. M-au ținut cinci luni, până când n-am mai vrut să-i consult, că știam că vine Revoluția. Șeful miliției din Olt, Emil Bărbulescu, îi gonea pe cei ce veneau la mine”, spunea Mudava.

Un aspect controversat al activității sale a fost faptul că Mudava a afirmat că Ceaușescu suferera de cancer la prostată și nu a apucat să îl vindece, deoarece dictatorul a fost executat înainte de a putea beneficia de tratamentele sale. „N-am apucat să-l vindec că l-au împuşcat. Avea cancer la prostată!”.

Mudava a candidat la alegerile prezidențiale din 1996

După Revoluție, Mudava a ales să intre în politică și să candideze la alegerile prezidențiale în 1996, însă a obținut doar 0,31% din voturi. După eșecul său din cariera de politician, Mudava s-a reîntors la meseria de „vindecător”, continuând să profite de naivitatea celor care îi treceau pragul din dorința de a scăpa de problemele medicale prin minune. Constantin Mudava a murit la vârsta de 83 de ani, într-un spital din Târgoviște, după ce a suferit un infarct.