Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? A domnit doar trei luni

Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? A domnit doar trei luni
Sursa Foto: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? Istoria Țărilor Române sunt marcate nu doar de mari voievozi, ci și de domni care au ocupat vremelnic această poziție. Printre aceștia se află și unul aparte, care a fost primul domnitor ce nu avea origini românești.

Cine a fost singurul nobil ungur care a ocupat tronul Moldovei? Printre numeroșii domni ai Țărilor Române se află și o figură aparte. A domnit doar aproape 3 luni, dar istoria l-a consemnat drept primul domnitor ce nu a avut origini românești.

Personajul de care vorbim astăzi s-a pierdut în colbul istoriei și puțini știu că a fost domnul Moldovei, pe care l-a ocupat între octombrie 1448 – ianuarie 1449.

Practic, a condus țara cu doar câțiva ani înainte ca în fruntea acesteia să vină Ștefan cel Mare, în 1457. Domnitorul respectiv era un nobil ungur cu numele de Csupor de Monoszló, ce făcea parte dintr-o familie de vază de origine croată.

El este menționat în cronici după numele popular pe care l-a primit, Ciubăr Vodă. Acest Csupor sau Ciubăr a fost chiar comandantul trupelor trimise de marele Iancu de Hunedoara în sprijinul lui Petru al III-lea, fiu al lui Alexandru cel Bun, pentru a-l înlocui în scaunul domniei pe Roman al II-lea.

Petru îl va ucide pe Roman și va deveni pentru a treia oară domnitor al Moldovei, în februarie 1448. Dar, după câteva luni, în octombrie 1448, el moare în mod neașteptat, la doar 26 de ani, din cauze ce au rămas necunoscute.

Ce spune Letopisețul de la Putna, pe newsweek.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`