Sfânta Parascheva sau Sfânta Vineri, așa cum este cunoscută în cultura populară, se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie și este un personaj simbol al credinței ortodoxe.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul) și a crescut într-o familie de oameni credincioși.
Cel mai mare pelerinaj de la noi din țară este la Sfânta Parascheva, în Iași. Mii de credincioși au luat drumul Iașiului, acolo unde se vor ruga la moaștele Sfintei după doi ani de pandemie în care au existat restricții și accesul a fost limitat.
Și Gl.(r) Gabriel Oprea, președintele UMPMV le-a transmis un mesaj tuturor celor care îi poartă numele: “În aceasta zi sfântă, în care o prăznuim pe Cuvioasa Maică Parascheva, urez tuturor celor care îi poartă numele sănătate și înțelepciune.
Sfânta Parascheva să-i protejeze și să-i ajute pe românii din toată lumea! ”
Se spune că, pe când avea 10 ani, Sfânta Parascheva era în biserică și deodată a auzit următoarea frază: „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Marcu 8, 34), potrivit site-ului crestinortodox.ro.
Auzind cele spuse, Sfânta Parascheva s-a îndreptat și mai mult către Dumnezeu și a început să-i ajute pe cei sărmani, oferindu-le hainele ei și lucrurile de valoare.
La vârsta de 15 ani, după ce mama sa a încetat din viață, Sfânta Parascheva s-a îndreptat către ținutul Pontului și timp de cinci ani a locuit la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Ulterior, Sfânta Parascheva s-a retras la o mănăstire de călugărițe, în pustiul Iordanului.
Pe când avea 25 de ani, se spune că Sfintei Parascheva i s-a arătat în vis un înger, care i-a spus: „Să laşi pustiul şi să te întorci în patria ta, că acolo ţi se cuvine să-ţi dai trupul pământului”.
Ascultând ceea ce a zis îngerul, Sfânta Parascheva s-a întors în satul natal. După doi ani de rugăciune, Sfânta Parascheva a trecut la cele sfinte, iar trupul ei a fost îngropat lângă o biserică.
Potrivit tradiției, se spune că un corăbier a fost înmormântat lângă trupul Sfintei Parascheva, iar Cuvioasa s-a arătat de mai multe ori credincioșilor și le-a spus să-i deshumeze moaștele. După ce au scos moaștele Sfintei Parascheva, cei bolnavi care le atingeau se vindecau de îndată.
În fiecare an, începând de pe data de 8 octombrie și până în ziua prăznuirii Sfintei Parascheva, credincioșii din toată țara merg cu flori în mână și cu cărți de rugăciune să se închine la moaștele sfintei de la Iași. Pelerinajul Sfintei Parascheva este cel mai mare eveniment religios de pe parcursul anului.