Cine a fost Oana Ștefănescu, actrița multiplu premiată a Teatrului Odeon, care a murit la 60 de ani

Cine a fost Oana Ștefănescu, actrița multiplu premiată a Teatrului Odeon, care a murit la 60 de ani
Foto: Ana Maria Moldovan / Teatrul Odeon - Facebook

Actriţa Oana Ştefănescu a murit sâmbătă, 23 ianuarie. Avea 60 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Teatrului Odeon, într-o postare pe Facebook: „Oana Ștefănescu, actriță a Teatrului Odeon de peste 30 de ani, a plecat dintre noi în această seară, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar mai ales imaginea unui om bun și discret, până în ultima clipă a vieții sale”.

Până marți seara, la Biserica Bălăneanu – Iancu Nou, oamenii îi pot aduce un ultim omagiu actriței. Miercuri, 27 ianuarie, trupul neînsuflețit va fi transportat la Constanța, unde va fi înmormântat.

Răzvan Mazilu, coregraf, dansator și regizor, spunea despre actriță că are „atenție filigranată” și că alături de ea a învățat „teatrul adevărat, adică relație, profunzime, adică teatrul așa cum trebuie să fie”.

„Oana este o mare actriță, din specia cea mai rară, a celor care înțeleg teatrul și îl fac cu responsabilitate și cu o seriozitate dureroasă, adică așa cum vreau și eu să îl fac, ceva care se depărtează de noi și face parte dintre «ultimii mohicani». Oana Ștefănescu lucrează un rol așa cum un ceasornicar elvețian lucrează filigranat un ceas”, a mai spus Răzvan Mazilu despre Oana Ștefănescu.

Cine a fost Oana Ştefănescu

Oana Ştefănescu s-a născut pe 19 noiembrie 1960 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale”.
Ea a debutat la Teatrul Odeon în „Mincinosul” de Carlo Goldoni (regia Vlad Mugur; premiera 11 octombrie 1991). De atunci, a jucat numeroase roluri, de la dramă la comedie.

Piese în care a jucat Oana Ştefănescu:

  • „Richard al III-lea” de William Shakespeare (regia Mihai Măniuţiu)
  • „La ţigănci” după Mircea Eliade (regia Alexander Hausvater)
  • „Cafeneaua” de Carlo Goldoni (regia Dragoş Galgoţiu)
  • „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (regia Mihai Măniuţiu)
  • „De ce fierbe copilul în mămăligă” după Aglaja Veteranyi (regia Radu Afrim)
  • „Portretul lui Dorian Gray” după Oscar Wilde (regia Dragoş Galgoţiu)
  • „Epopeea lui Ghilgamesh” (regia Dragoş Galgoţiu)
  • „Au pus cătuşe florilor” de Fernando Arrabal (regia Alexander Hausvater)
  • „Hamletmachine” de Heiner Müller (regia Dragoş Galgoţiu)
  • „Brâncuşi împotriva Statelor Unite” (text şi regie Eric Vigner, traducerea George Banu)
  • „Contra democraţiei” de Esteve Soler (regia Alexandru Dabija)
  • „Cometa, Copilul şi Căţelul” după texte de I.L. Caragiale (regia Alexandru Dabija)
  • „Stele în lumina dimineţii” de Alexandr Galin (regia Gelu Colceag)
  • „Saragosa – 66 de zile” după Jan Potocki (regia Alexandru Dabija)
  • „Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello (regia Alexa Visarion)
  • „Demonstraţie” de Marcel Tohatan (regia Dominique Dromgoole).

Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul „Cabaret” de Joe Masteroff, muzica de John Kander, versuri de Fred Ebb, regia, coregrafia şi costumele, Răzvan Mazilu, în care juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu, arată site-ul Teatrului Odeon.

De asemenea, ea a colaborat cu mai multe teatre, între care Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul de Stat din Sfântu Gheorghe.

A interpretat şi roluri în filme precum „Înnebunesc şi-mi pare rău” (regia Ion Gostin, 1992) sau „Stejarul” (regia Lucian Pintilie, 1992).

Ştefănescu a fost premiată de mai multe ori pentru actitatea sa. Printre distincții se numără: Premiul UCIN (1993), premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Antigona, în piesa cu acelaşi nume (1996), premiul „Cea mai bună actriţă” pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul „Scrisorile călugăriţei portugheze” (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015.

Luna aceasta a murit și actorul Bogdan Stanoevici, fost director al Circului Metropolitan, iar la finele anului trecut a trecut în neființă Eduard Marinescu, actor care a jucat alături de marile legende ale Generației de Aur.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri