Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Achitat de justiție, a murit de cancer

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Achitat de justiție, a murit de cancer
Sursa: Freepik

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Un adevărat erou popular și subiect „gras” pentru presa română de la 1900 acest personaj a fost, spun unii, mai degrabă creația presei, decât a faptelor sale reale. În 1983 a fost făcut chiar și un film după povestea sa.

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? A fost o adevărată vedetă în România începutul de secol 20, fiind considerat „ultimul haiduc adevărat”. În cinste sa s-au făcut cântece, s-a scris cărți, iar ziarele publicau zilnic măcar o știre despre el. Aceasta este povestea lui Pantelimon, eroul popular care a fost achitat de justiție și a murit de cancer.

Unii l-au considerat „ultimul haiduc adevărat” din România, alții, un simplu bandit. Indiferent de opțiuni, cert este că Teodor Pantelimon a Dumitroaiei, „haiducul Pantelimon”, devenise un personaj celebru înaintede izbucnirea Primului Război Mondial.

Gazetele au amplificat povestea, spre deliciul cititorilor care așterptau nu nerăbdare cele mai noi informații despre cel care devenise un adevărat erou popular, în spiritul altor legendari haiduci.

Despre el s-a scris piese de teatru, broșuri, cărți, ba chiar regizorul Dan Pița a făcut un film, în 1983, „Dreptate în lanțuri”, cu Ovidiu Iuliu Moldovan în rolul haiducului.

Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni, pe newsweek.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`