Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? A murit de holeră la 40 de ani

Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? A murit de holeră la 40 de ani
Foto simbol: Facebook @ Brigada 282 Blindată "Unirea Principatelor"

Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? Puțin știută de publicul larg, acest personaj feminin ar trebui onorat la fel ca Alexandru Ioan Cuza și ceilalți corifei ai realizării Micii Uniri de la 1859. Fără ea, nimic nu ar mai fi fost posibil în acel moment.

Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? Una dintre figurile puțin cunoscute ale istoriei noastre, dar cu un rol esențial în realizarea Micii Uniri, a fost Ecaterina Cocuța Conachi. Ea și-a sfidat soțul, Nicolae Vogoride, caimacamul Moldovei în perioada Divanurilor Ad-hoc și a alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei, și a reușit să anuleze primele alegeri – cele măsluite de acesta – pentru Divanul moldovenesc.

Istoria e scrisă de învingători, se spune. Dar, chiar și-așa, deși s-a aflat în tabăra învingătoare, Ecaterina Cocuţa Conachi a rămas în „culisele” realizării Micii Uniri, deși, fără acțiunile ei, nu ar mai fi existat niciun domnitor al Moldovei pe nume Alexandru Ioan Cuza și nici nu mai putea fi ales ca domnitor și în Țara Românească, în ianuarie 1859.

Pentru că, dincolo de faptele mari, glorioase, ce „intră în ochi”, destinul unei țări, al unei națiuni se poate juca și dincolo de cortina trasă, dincolo de luminile rampei.

Este și cazul acestei femei remarcabile, fără de care Unirea Principatelor n-ar mai fi existat. Cel puțin, nu atunci, fiind întârziată cu cine știe câți ani.

Ecaterina Cocuţa Conachi s-a născut la 17 august 1828 în palatul de la Ţigăneşti (judeţul Galaţi), aflat la doar câţiva kilometri de Tecuci. Costache Conachi, tatăl său, era descendent dintr-o familie boierească fanariotă și a ocupat înalte funcții dregătorești în Principatul Moldovei.

Se pare, totuși, că familia Conachi avea legături puternice și cu un vechi neam de răzeși existent încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Conachi a fost, de asemenea, scriitor și poet, dar cu o operă minoră, neluată în serios de George Călinescu, de exemplu.

Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române, pe newsweek.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”
15:20 - Marina Voica, copleșită de durere după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu îmi vine să cred! A fost unicul meu prieten”
14:54 - Nicolae Ciucă, reacție după anunțul morții lui Gabriel Cotabiță: „Gândurile mele sunt alături de familia sa și de toți cei care l-au iubit”
14:37 - Atac israelian în Beirut: 11 morți și 63 de răniți într-o zonă rezidențială