Cinci tineri care au furat telefoane dintr-un magazin din Piața Unirii în timpul protestelor vor fi judecați pentru furt calificat

Publicat: 15 02. 2012, 13:56
Foto: adevarul.ro

Cinci tineri care au spart un magazin din Piața Unirii în timpul protestelor vor fi judecați pentru furt calificat. Aceștia au furat mai multe telefoane scumpe și au declarat că  au fost sub „euforia momentului” și că au fost duși de valul evenimentelor. Unul dintre tineri este student la Finanțe-Bănci.

Anchetatorii i-au găsit imediat pe hoții de telefoane după ce au localizat aparatele cu un mandat de la judecători. În discuțiile telefonice, tineri se lăudau cu faptele lor. Unul dintre aceștia, studentul Gianini-Ștefăniță Bălașea a dat detalii cum a ajuns să fure din magazine. El a plecat din Complexul Regie alături de alți 150 de colegi. Bălașea a povestit că pe drum spre Piața Universității, prietenii săi  „rupeau semafoare, camere de supraveghere, spărgeau geamuri de la societăţile comerciale din zonă”. Atunci când jandarmii au intervenit în forță, el a ajuns în Piața Unirii. Acolo, mai mulți protestanți spărgeau cu pietre geamul de la magazinul de telefoane. Prins de euforia momentului a intrat și el și a a luat un telefon și o machetă de telefon.

„Cu caracter general, se reţine că toţi inculpaţii s-au deplasat în zona centrală a Bucureştiului nu pentru a-şi exercita în mod paşnic dreptul la liberă exprimare, ci atraşi de partea violentă a manifestaţiei” , se arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 au rămas suprinși în fața scuzelor unor copii acuzați de furt. Chiar dacă erau minori și în grija părinților ei au declarat că au ajuns la aceste manifestații pentru a protesta contra nivelului scăzut de trai din țară. Un alt minor, care avea 16 ani, acuzat în acest dosar că a furat un telefon, a explicat că a ieșit în stradă „nemulţumit de actuala conducere a ţării deoarece am alocaţie mică, iar mama mea e bolnavă şi nu are niciun venit”.

„De altfel, în cazul tuturor inculpaţilor care au susţinut că au realizat la scurt timp după săvârşire ceea ce făcuseră, ca şi Gianini-Ștefăniță Bălașea, trebuie arătat că niciunul dintre ei, în niciun moment până la depistare şi prindere, nu a abandonat bunul sustras, folosindu-l sau vânzându-l”, mai spun procurorii.

Procurorii continuă ancheta în acest dosar, mai ales că o parte dintre tineri și-au turnat colegii. Soecietatea păgubută le cere daune de 25.000 de lei, contravaloarea bunurilor distruse și a lucrurilor furate, printre care mai multe monitoare și laptopuri.