Cîmpeanu susține că nicio universitate nu a dat sancțiuni în cazul profesorilor care au girat "savanţii din penitenciare" pentru că acestea nu sunt prevăzute în vreun cod de etică (VIDEO)

Publicat: 13 02. 2016, 11:09

Consiliul Național al Rectorilor cere găsirea unei soluţii legislative pentru ca universităţile să poată evalua caracterul şi calitatea lucrărilor ştiinţifice realizate de puşcăriaşi, informează B1 TV. Președintele Consiliului, Sorin Cîmpeanu, spune că în cele mai multe cazuri conducerile universităţilor nici nu au ştiut de faptul că unii profesori au semnat recomandată pentru „savanţii din penitenciare”. Cu toatea acestea, nu au putut fi date sancţiuni pentru că acestea nu sunt prevăzute în vreun cod de etică.

”Niciuna dintre universități nu a dat sancțiuni, pentru ca cele mai multe comisii de etică au spus ca sancțiunile pot fi acordate pe nerespectarea codului de etică, or niciun cod de etică nu a surprins acest aspect”, a tras concluzia Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului National al Rectorilor, după elaborarea raportului referitor la profesorii care au girat operele științifice ale deţinuţilor.

Cîmpeanu susține că nicio universitate nu a dat sancțiuni în cazul profesorilor care au girat „savanţii din penitenciare”

#DIRECT_ONE_gz894a#

Acesta a mai precizat că în cea mai mare parte a situaţiilor, conducerile universităţilor nici nu au ştiut despre aceste recomandări semnate de profesori pentru scriitorii din penitenciare.
Consiliul Național al Rectorilor susține că este nevoie de asigurarea unor resurse financiare, dacă se dorește ca profesorii să stabilească dacă o lucrare scrisă în pușcarie este sau nu științifică. În raport se arată că ar fi benefică implicarea în acest proces a Institutului Național al Magistraturii, prin intermediul Consiliului Știintific propriu, și că universitățile pot să contribuie cu experți în domenii specifice de activitate, „pe baza unor acorduri instituționale bilaterale”.

”Apreciem că nu ar trebui să existe nici un fel de relație între persoanele private de libertate și cadrele didactice din instituțiile de învățământ superior, activitatea de evaluare a caracterului științific al lucrărilor putându-se efectua fără evidențierea autorului lucrării și cu asigurarea finanțării aferente acestei activități”, mai precizeaza Consiliul National al Rectorilor.