Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au deschis un dosar ce vizează incineratorul Cazacioc&Co, acolo unde se aduc stârvuri de vaci, porci și cai din toată Moldova și Dobrogea, inclusiv o parte a oilor înecate în Portul Midia. La percheziții, anchetatorii au găsit tone de leșuri de animale care au fost îngropate și nu arse. Ancheta a fost deschisă după ce s-au plâns localnicii din comuna tulceană Smârdan.
Procurorii constănțeni care au descins în perioada 20 – 26 februarie au descoperit numeroase nereguli și chiar un cimitir ilegal de proporții, informează Libertatea.
Oamenii care au fost prezenți la descinderi au povestit că unora din echipa de control „li s-a făcut rău, le-a venit să vomite” din cauza mirosului, „deși erau -6 grade Celsius”.
Oase și rămășițe de animale puteau fi vizibile peste tot, iar sângele, în loc să fie prelucrat, era aruncat pe câmp. „Sunt tone întregi de stârvuri, cadavre de animale îngropate acolo”, au mai spus sursele Libertatea. Circa 7 hectare ar fi afectate. O altă problemă ține de inciderator, care nu are nici capacitatea, nici puterea declarate.
Probele luate din apă, din zona de lângă incinerator, au arătat că amoniul avea o valoare de 90,2 mg/litru, asta deși limita maximă în apele subterane este de 3 mg/litru. Așadar, valoarea depășește de 30 de ori limita maximă admisă. Valorile azotului total și fosforului total depășesc de 8 ori, respectiv de 1,7 ori doza admisă.
„Când plouă, vine tot jegul de sus spre Dunăre”, au mai spus oamenii.
„Instalația e una improvizată, e un paravan ca să ia banii de incinerare și să îngroape animalele”, au precizat surse judiciare, pentru Libertatea.
Cercetările și audierile continuă în acest caz.
Patronul incineratorului, omul de afaceri româno-american Gelu Cazacioc, nu a vrut să comenteze situația.