Cifre îngrijorătoare: 1 din 3 vârstnici din România trăiește izolat, iar peste 40% sunt săraci
Sărăcia și singurătatea face ca bătrânețea să fie extrem de dificil de suportat, de mulți cetățeni români. Unul din trei vârstnici (32%) din mediul urban se simte izolat și trăiește în izolare continuă, arată datele unui sondaj realizat de Kantar, comandat de Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.
Conform cercetării, una din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban, respectiv peste 450.000 de persoane, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenţi resimt un grad mediu de singurătate, se menţionează în comunicatul asociației.
Problemele de sănătate sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale. Astfel, 28% dintre vârstnici ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună de zile. Una din patru persoane vârstnice a declarat că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală, iar dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice.
43% dintre vârstnici ies la plimbare în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor și doar 27% dintre respondenți au alte activități în afara casei, precum grădinărit și alte hobby-uri.
Vârstnicii din România, cei mai săraci din UE
Luna trecută, INS a prezentat alte date îngrijorătoare cu privire la persoanele vârstnice. Persoanele singure sunt mai expuse riscului de sărăcie, în special în cazul femeilor (40,8% faţă de 25,6% la bărbaţi). De asemenea, cei cu vârsta de 65 ani şi peste sunt săraci în proporţie de 42,1%.
În prezent, peste 23% dintre români nu-și permit un trai decent, un procent dublu față de țările dezvoltate din vestul și centrul continentului, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).