Chirca (STS): În weekend, din aproape 100.000 de apeluri la 112, doar puțin peste jumătate au fost cu adevărat urgențe. Oamenii să sune responsabil la 112, strict în caz de urgențe! (VIDEO)

Publicat: 16 07. 2024, 09:09
Actualizat: 16 07. 2024, 09:12

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a vorbit, pentru B1 TV, despre apelurile la 112 din ultima perioadă, de când ne confruntăm cu temperaturi record. Acesta a insistat că trebuie să sunăm la 112 strict în caz de urgențe și, în același timp, ne-a îndemnat să nu fim indiferenți și dacă vedem, de exemplu, o persoană cu probleme medicale, să sunăm cu încredere la 112. Foarte utilă e și aplicația Apel 112 pentru telefoanele mobile.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.

Chirca (STS), despre apelurile la 112 din timpul caniculei

„Efectele caniculei se văd și la serviciul de urgență 112 și constatăm un număr tot mai mare de apeluri ale cetățenilor la acest număr pentru urgențe, mai ales al persoanelor care se confruntă cu situații medicale, dar și alte situații care sunt generate de temperaturile extreme din această perioadă.

Și am văzut în weekend că au fost aproape 100.000 de apeluri la 112 din care, într-adevăr, doar puțin peste jumătate au fost cu adevărat urgențe, dar cea mai mare parte a lor au fost situații medicale, probleme respiratorii severe. Au fost situații în care oamenii au spus că văd persoane leșinate pe stradă, care au căzut, care acuză diferite simptomatologii și au anunțat 112.

Operatorii STS colaborează foarte strâns în aceasră perioadă cu dispecerii de la Ambulanță, SMURD, dar și de la celelalte agenții – ISU, Jandarmerie, Salvamont – că vedem că acest val de caniculă generează mai multe situații de urgență și atunci trebuie să fim pregătiți, să luăm decizii foarte repede și să avem un flux de lucru rapid, să prioritizăm urgențele critice și să oferim un răspuns prompt către toți cetățenii care sună la 112”, a declarat Cătălin Chirca.

Acesta a mai precizat că în ultima vreme au fost multe apeluri la 112 și legate de incendiile de vegetație: „De vineri și până duminică au fost peste 1.400 de astfel de cazuri care au fost transferate către pompieri”.

Situațiile în care sunăm la 112

Recomandarea sa și a colegilor săi e ca oamenii să sune la 112 când sesizează orice situație de urgență – persoane cărora li se face rău pe stradă, de exemplu.

„În aceeași măsură, trebuie să le amintim oamenilor să sune responsabil la 112. Am văzut și în weekend, din aproape 100.000 de apeluri, doar puțin peste jumătate au fost cu adevărat urgențe. (…) Trebuie să apelăm 112 atunci când e necesar, ca la fața locului să intervină un echipaj al unei agenții specializate de intervenție – Ambulanță, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, SMURD sau Salvamont în zonele montane.

Doar atunci cazul e o urgență. Dacă sunt situații în care oamenilor li se face rău din cauza caniculei, să nu rămânem indiferenți, să apelăm cu încredere 112 și vom primi un răspuns și la fața locului va ajunge un echipaj medical”, a mai spus Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, pentru B1 TV.

Despre aplicația Apel 112

Chirca ne-a recomandat apoi să ne instalăm pe telefoane aplicația Apel 112: „Ea nu face nimic acolo, e foarte sigură, dar când avem nevoie de ajutor și sunăm la 112 din aplicație, se transmit coordonatele de localizate calculate din telefon și atunci avem o precizie a cazului foarte mare. (…) Să o folosească cu responsabilitate, să sune doar când au o urgență, dar folosind această aplicație se ajută și pe ei, și echipajele care acționează în teren”.