Tranzacţie-uriaşă pe piaţa românească. O companie chineză a cumpărat Rompetrol, după ce a încheiat un acord cu societatea de stat kazahă KazMunayGas, informează B1 TV. Chinezii vor plăti 680 milioane dolari pentru 51% din acțiunile fostului Rompetrol Group. Acordul vine la aproape cinci luni după un memorandum de înțelegere semnat la Beijing de cele două companii. Chinezii au preluat astfel controlul şi asupra rafinăriei Petromidia.
China Energy Company Limited va plăti 680 de milioane de dolari pentru jumătate plus unu din acțiunile fostului Rompetrol Group. Totodată, chinezii s-au angajat să investească peste trei miliarde de dolari în următorii cinci ani în concernul care i-a aparţinut lui Dinu Patriciu.
"Cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze. Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI Group și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global. Cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KazMunayGas", se arată într-un comunicat.
În 2007, Dinu Patriciu le vindea Rompetrol kazahilor de la KazMunayGas pentru trei miliarde de euro.
China Energy a cumpărat Rompetrol, după încheierea unui acord cu societatea KazMunayGas
#DIRECT_ONE_1gupl6#
Acordul vine la aproape cinci luni dupa un memorandum de înțelegere semnat la Beijing, de companiile China Energy Company și KazMunayGas. Astfel, compania chineză preia controlul asupra rețelei de benzinării Rometrol, dar și asupra rafinăriei Petromidia.
Rompetrol deține în România a doua cea mai extinsă rețea de benzinării din țară, cât și două rafinării: Vega, din Ploiești, și Petromidia. Cea din urmă este extrem de importantă din punct de vedere al poziționării sale la Marea Neagră.
China Energy, noul deținator al Rompetrol, este o companie chineză privată care a fost extrem de activă în Europa în ultimul an. Astfel, a devenit cunoscută mai ales datorită tranzacțiilor sale din Cehia. Sub conducerea actualului președinte, Miloš Zeman, Cehia s-a apropiat de China, primind în schimb un val de investiții, aproape toate realizate de CEFC. Președintele companiei din China, Ye Jianming, a devenit și consilier economic al președintelui ceh.
China Energy este în principal o companie ce operează în sectorul energetic și în cel financiar. A fost înființată în anul 2002 și într-un singur deceniu a devenit una dintre cele mai mari companii private din China. Are peste 20.000 de angajați și un profit de peste cinci miliarde de dolari, cu o cifră de afaceri de aproape 35 de miliarde de dolari.