Chef Cătălin Scărlătescu a împărtășit rețeta sa de cozonac / Care este ingredientul secret pentru un cozonac de calitate
Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun. Multe dintre gospodinele adevărate au început pregătirile pentru masa de Crăciun.
Anul acesta, prețurile cozonacilor a crescut semnificativ față de anul trecut. Dacă vrei să scapi mai ieftin, poți chiar tu să faci cozonac în casă. Iată rețeta pe care o folosește Cătălin Scărlătescu și care este ingredientul folosit de chef.
Care este ingredientul secret folosit de Cătălin Scărlătescu în prepararea cozonacului
Cătălin Scărlătescu a divulgat ingredientul pe care îl folosește în prepararea cozonacului. Pentru a avea un cozonac omogen și pufos, gospodinele trebuie să folosească un unt de cea mai bună calitate.
Scărlătescu recomandă untul belgian, întrucât acesta este de o înaltă calitate și pentru că este mult mai gras și mai dens, conform ziare.com.
Iată de ce ingrediente se folosește bucătarul atunci când face cozonaci:
-
- 1 kg făină;
- 250 gr zahăr;
- 450 ml lapte;
- 5 ouă;
- 60 gr drojdie;
- 300 gr unt Belgian;
- 500 gr nucă;
- 200 gr rahat;
- 150 gr ciocolată belgiană;
- 30 gr portocală confiată;
Iar pentru cine își dorește un ingredient în plus, poate adăuga și 30 de grame de coajă de lămâie pentru gust.
Cum pregătește Cătălin Scărlătescu cozonacul
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul;
- Se fierbe laptele împreună cu zaharul și se amestecă până se dizolvă:
- Frecăm gălbenușurile cu praf de sare;
- Se pune făina într-un bol și turnăm pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic;
- Pentru aproximativ o oră, compoziția se lasă la dospit;
- Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat și stafide și se rulează. Rulada obținută se taie în două și se împletesc, apoi se ung cu ou;
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore;
- Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.