Cetățenii vor putea acorda primul ajutor unei persoane care intră în stop cardio-respirator. Care sunt stațiile de metrou din București unde a fost montat câte un defibrilator

Publicat: 02 10. 2024, 19:45

Treisprezece defibrilatoare automate au fost montate în cele mai tranzitate staţii de metrou din Bucureşti, în cadrul unui proiect naţional. Astfel, cetățenii au posibilitatea de a a acorda primul ajutor persoanelor care intră în stop cardio-respirator.

”Dotarea celor 13 staţii de metrou (Piaţa Sudului, Tineretului, Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei 1, Piaţa Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnică, Dristor, Nicolae Grigorescu) s-a realizat în cadrul proiectului naţional «Punct de prim ajutor. Fii salvator!», iniţiat în anul 2023 de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu Lidl România, Fundaţia pentru SMURD şi implementat cu sprijinul STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Vodafone România şi Linde Gaz România”, a arătat IGSU, citat de Antena 3.

Cum funcționează punctele de prim ajutor „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”

Proiectului Naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” include puncte de prim ajutor, dotate atât cu un defibrilator automat, cât şi cu o staţie de măsurare a funcţiilor vitale, capabile să recunoască stopul cardio-respirator şi să alerteze salvatorul în consecinţă. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, ghidând pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar şi vizuale, uşor de urmărit.

Mai mult decât atât, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis, conectând persoana care îl foloseşte cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului şi să ofere indicaţii până la sosirea echipajelor medicale.

Toate locaţiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Naţional ”Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicaţi. Fiecare unitate în care a fost montat un astfel de punct de prim ajutor, fie că este un spațiu privat sau public, are angajaţi care au fost instruiţi pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar şi pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Unde mai pot fi găsite punctele de prim ajutor în București

Defibrilatoarele nu au fost montate doar în stații de metrou, ci și în alte spații publice aglomerate, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Radio, Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, Sala Palatului, Ateneul Român, Opera Română. Peste 100 astfel de echipamente medicale au fost montate în municiupiul București și în județul Ilfov.

Când și unde vor fi montate următoarele defibrilatoare în România

Această inițiativă nu vizează doar Capitala, primele 5 defibrilatoare fiind deja montate în judeţul Mureş. Până la finalul anului, defibrilatoarele automate vor fi instalate și în Timişoara, Iaşi, Galaţi, Sibiu şi Braşov.