Peste 170.000 de certificate digitale privind COVID-19 au fost generate în primele patru ore de la lansarea platformei. Totodată, STS informează că în primele 15 minute, au fost generate 11.000 de certificate verzi digitale.
Serviciul de Telecomunicații Speciale informează că joi, 1 iulie, fiind și prima zi în care a fost disponibilă platforma www.Certificat-COVID.gov.ro, s-au generat 170.000 de certificate verzi digitale.
Astfel, în primele patru de la operaționalizarea și lansarea platformei, în România au fost eliberate 170.882 de certificate verzi, dintre acestea:
În cursul zilei de 1 iulie, numărul de certificate verzi digitale a crescut de la o oră la alta, deși în prima parte a zilei mai mulți utilizatori s-au lovit de o eroare în momentul în care au încercat să acceseze platforma.
Potrivit datelor oferite de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în cursul zilei de 1 iulie, numărul certificatelor verzi, eliberate în funcție de oră, a arătat astfel:
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat într-o conferință de presă, susținută joi, că certificatele verzi digitale vor fi valabile până în 2022, pentru persoanele care s-au imunizat prin vaccin în fața COVID-19.
„Pentru cei care s-au vaccinat certificatele sunt valabile până în iunie 2022. Dacă va fi nevoie să ajustăm datele, o vom face pe baze științifice. Al doilea este de vindecare și e nevoie să avem un test făcut cu nu mai mult de 180 de zile în urmă. Cea de-a treia variantă este prezentarea unui test PCR negativ făcut în ultimele 72 de ore, test care arată că nu avem virusul”, a explicat el.
Valeriu Gheorghiță a oferit mai multe informații despre certificatul verde COVID, pentru B1 TV.
„În momentul de față sunt finalizate toate procedurile, tot ceea ce ține de acest sistem informatic integrat, care practic, emite și verifică aceste certificate digitale COVID-19. Ca atare, va exista o platformă, Certificat-COVID.gov.ro, de unde vor fi descărcate aceste certificate digitale în format electronic, începând cu 1 iulie.
STS este responsabil de dezvoltarea acestui sistem informatic și de mentenanță, de tot ceea ce înseamnă securitate. Aceste certificate vor fi descărcate de pe platformă în baza unor informații pe care solicitantul le introduce pentru identificarea persoanei respective. În funcție de tipul de certificat care se solicită, de testare, vaccinare sau vindecare, se introduc anumite informații legate de test, vaccin, trecerea prin boală”, a declarat Gheorghiță pentru B1 TV, în emisiunea „Actualitatea Românescă”, moderată de către Tudor Mușat.