Cercetătorii reacționează – rezultatele vaccinului rusesc anti-COVID par a fi duplicate
Un grup de 15 cercetători semnalează că în faza incipientă a studiilor destinate vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia au fost descoperite ”tipare repetitive” de date, notează nature.com
Rezultatele vaccinului rusesc anti-COVID par a fi duplicate
Mai exact, experții au arătat că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, acuzând că acest lucru este imposibil.
Concret, mai mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge.
„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea comună a oamenilor de știință.
Enrico Bucci, biolog molecular, a publicat scrisoarea și pe blogul său, semnalând aceleași nereguli în datele oferite de vaccinul rusesc.
„Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.
Rusia a început testarea vaccinului anti-COVID
„Primii participanţi au fost vaccinaţi în centrele medicale din capitală”, a declarat într-un comunicat viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova, catalogând ziua de miercuri drept una „importantă nu numai pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară”.
În total, 40.000 de cetățeni din Moscova sunt invitaţi să participe la acest studiu, orice locuitor de naţionalitate rusă care are asigurare de sănătate putând fi voluntar.
„Sputnik V” este alcătuit din două componente, administrate prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, se precizează în studiul publicat în revista britanică „The Lancet”.
Oficialii din Rusia speră ca noul vaccin să fie înregistrat până în luna octombrie, iar începând cu luna noiembrie acesta să și intre în producție.
Rusia testează deja al doilea vaccin anti-coronavirus
Rusia ar fi dezvoltat deja un al doilea vaccin anti-COVID, intitulat EpiVacCorona.
Potrivit Vector, centrul rus de cercetare în virusologie şi biotehnologie, acesta a fost testat deja pe 57 de voluntari, iar rezultatele preliminare sunt încurajatoare. Mai mult, efectele secundare ale primei versiuni ar fi fost eliminate.
Specialiștii spun că vaccinul provoacă o reacţie imună după ce se administrează şi o a doua doză, într-un interval de 14-21 de zile.
„Toți voluntarii se simt bine. Până în prezent, prima vaccinare a fost administrată la 57 de voluntari, în timp ce 43 au primit un placebo „, a declarat Rospotrebnadzor, serviciul federal responsabil pentru supravegherea protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării omului în Rusia.