Cercetătorii au stabilit ce tulpină a virusului SARS-CoV-2 circulă în România. Descoperirea poate ajuta la alcătuirea unui ghid al tratamentelor pentru COVID-19

Cercetătorii au stabilit ce tulpină a virusului SARS-CoV-2 circulă în România. Descoperirea poate ajuta la alcătuirea unui ghid al tratamentelor pentru COVID-19
Foto: Hepta

Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino anunță că a reușit să obțină primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Astfel, analiza filogenetică a primelor trei genomuri secvențiate (întregul genom, acoperire 100%) au evidențiat identitate 99.95% cu tulpina de referință de la Wuhan și identitate 99,97% – 99,96% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.

Cercetătorii explică faptul că dacă în fazele incipiente ale epidemiei din România, sursa de infecție a fiecărui caz a fost identificată prin anchete epidemiologice amănunțite, urmate de detecția și izolarea/ carantinarea contacților, odată cu răspândirea virusului în populația generală, această strategie nu mai poate furniza date exacte. Pe măsură ce virusul se răspândește, apar multiple oportunități de selecție naturală a unor mutații care pot avea impact major asupra transmisibilității virusului.

În aceste condiții, secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvențe care agregă împreună în clustere și corelarea lor cu datele clinice și epidemiologice.

Rol important în stabilirea unui ghid al tratamentului pentru COVID-19

Primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 identificat în România, au fost obținute în Laboratorul Infecții Respiratorii Virale, Centrul Național de Gripă din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, prin utilizarea tehnologiei secvențierii de nouă generație (NGS) cu ajutorul sistemului de secvențiere Illumina MiSeq și a softului DNASTAR Lasergene.

Totodată specialiștii de la Institutul Cantacuzino precizează că pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe.

Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate.

Epidemie de coronavirus în România – Cel mai recent bilanț

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, ora 13.00, că 165 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în ultima zi. Astfel, bilanțul contaminărilor a ajuns 17.036.

9.930 de persoane au fost declarate vindecate și externate, dar 193 sunt internate la Terapie Intensivă.

Un număr de 1.107 de oameni au murit din cauza COVID-19. Aceștia erau internați laspitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`