Cercetătorii atrag atenția: „Vaccinarea, cea mai bună și mai sigură opțiune și pentru cei care au trecut prin boală. La aceștia are rolul de rapel”

Cercetătorii atrag atenția: Vaccinarea, cea mai bună și mai sigură opțiune și pentru cei care au trecut prin boală. La aceștia are rolul de rapel
Foto: Hepta - DPA Images / Carlos Guzman

Renumitul medic Octavian Jurma, cunoscut în contextul pandemiei de coronavirus pentru previziunile sale statistice legate de evoluția număruluid e cazuri de coronavirus precizează că vaccinarea rămâne cea mai bună și mai sigură opțiune și pentru cei care au trecut prin boală.

La aceștia vaccinul ar avea rolul de rapel și produce o imunitate chiar mai bună decât la cei imunizați doar prin vaccinare.

Precizările lui Octavian Jurma cu privire la importanța vaccinării

Octavian Jurma a făcut aceste precizări, în contextul în care de la 1 iulie va fi disponibilă eliberarea certificatului european pentru COVID-19 care va permite circulația fără restricții la nivelulul țărilor UE:

“Pasaportul verde va fi disponibil incepand cu 1 iulie si este important mai ales pentru cei care calatoresc in afara tarii pentru ca vor fi multe scutiri de restrictii pe baza lor si/sau o serie de privilegii.

Evident cele mai multe astfel de privilegii vor fi pentru cei vaccinati sau care si-au declarat boala, dar testarea ramane o optiune care va trebui repetata la 2-3 zile pentru a nu fi „discriminat”.

Vaccinarea ramane cea mai buna si mai sigura optiune si pentru cei care au trecut prin boala. La acestia vaccinul are rolul de rapel si produce o imunitate chiar mai buna decat la cei imunizati doar prin vaccinare”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că portalul web de pe care cetățenii își pot descărca certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea din 1 iulie. Reprezentanții STS au explicat pașii de urmat pentru obținerea documentului.

Cum poate fi descărcat certificatul pentru COVID

Cei interesați trebuie să accesele platforma https://certificat-covid.gov.ro.

STS explică pașii de urmat de aici pentru obținerea certificatului:

  1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
    2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
    3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
    4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
    5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
    6. În funcție de categorie, se completează:
    – Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
    – Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
    – Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
    7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
    8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Pe de altă parte, premierul României, Florin Cîțu, a precizat că e posibil ca pașaportul să nu fie folosit pe plan intern, dacă situația epidemiologică continuă să fie favorabilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`