Cercetările în dosarul ”Erata”, extinse pentru fals intelectual și uz de fals

Cercetările în dosarul ”Erata”, extinse pentru fals intelectual și uz de fals

Potrivit unui comunicat, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au extins cercetările în dosarul „Erata” şi pentru fals intelectual şi uz de fals.

În comunicat se face precizarea că dosarul s-a constituit pe 30 septembrie 2013, ca urmare a plângerii penale formulate de către ”persoana fizică C.C”. Prin rezoluția emisă la data de 11 octombrie 2013, procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale față de șase judecători ai Curții Constituționale — Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Antonela Motoc și Puskas Valentin Zoltan—, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Împotriva soluției de neîncepere a urmăririi penale adoptate în cauză, C.C. a formulat o plângere, care a fost respinsă. Ulterior, printr-o sentință penală pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a admis plângerea formulată. Astfel, soluția atacată a fost desființată, iar cauza trimisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării de cercetări.

„Instanța de judecată a reținut că, în speță, deși exista obligația de a desfășura o anchetă efectivă, nu au fost luate măsuri rezonabile pentru investigarea faptelor reclamate. Cu toate că obligația investigării faptelor este una de mijloace și nu de rezultat, în cazul de față lipsește ancheta însăși (nu există niciun mijloc de investigare a plângerii). În consecință, deși plângerea formulată nu este, în mod vădit lipsită de bază factuală (se întemeiază pe constatări publicate în M.Of. nr. 616 din 27 august 2012), soluția de neîncepere a urmăririi penale, prin care se constată inexistența faptelor, nu decurge din administrarea unor probe care să infirme susținerile petentului”, a transmis Parchetul General prin comunicat.

Pe 29 iulie 2014, dosarul a ajuns la Parchetul General, iar printr-o ordonanță din 2 septembrie, s-a dispus începerea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Pe 8 iunie anul acesta s-au extins cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)