Cercetările „false sau dăunătoare” care promovează pseudoștiința vor fi combătute și în România, se anunță în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL
Ținta de 1% din PIB pentru cercetare este asumată din nou de coaliția PSD-PNL-UDMR în programul de guvernare cu care merge, luni, în Parlament.
România va cheltui doar 1% pentru cercetare
Acesta nu menționează direct un termen de aplicare a acestei ținte, care ar fi trebuit atinsă din 2020, dar spune că va fi urmărită „majorarea graduală” a bugetului pentru cercetare conform unei strategii în domeniu, ce propune anul 2027 pentru atingerea obiectivului de finanțare a cercetării.
Una dintre prioritățile programului de guvernare este „combaterea pseudoștiinței”, inclusiv prin sancțiuni pentru promovarea cercetărilor „false sau dăunătoare”, anunță Edupedu.
În programul de guvernare, domeniul Cercetare este trecut sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării, așa cum s-a întâmplat până în 2020, moment în care cele domenii au fost trecute sub ministere separate.
O aplicare a unei prevederi legale ce stabilea anul 2020 ca țintă pentru alocarea de 1% din PIB pentru cercetare, amânată repetat de atunci încoace, urmează să fie amânată din nou, cu termen 2026, potrivit proiectului de „ordonanță-trenuleț”care ar trebui adoptată de noul guvern după instalarea sa, proiect ce poate suferi, însă, modificări.
Pe lângă măsuri care au fost promovate și în ultimii ani, precum prioritizarea domeniilor STIM, a celor cu aplicabilitate în economie sau atragerea cercetătorilor din diaspora, programul de guvernare prevede și măsuri de combatere a pseudoștiinței, inclusiv printr-un „portal național de informare științifică” și prin măsuri legislative care să descurajeze „fraudele științifice, inclusiv „sancțiuni pentru cei care promovează cercetări false sau dăunătoare”.