Cercetările „false sau dăunătoare” care promovează pseudoștiința vor fi combătute și în România, se anunță în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL

Cercetările „false sau dăunătoare” care promovează pseudoștiința vor fi combătute și în România, se anunță în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL
Foto: Pixabay.com

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare este asumată din nou de coaliția PSD-PNL-UDMR în programul de guvernare cu care merge, luni, în Parlament.

România va cheltui doar 1% pentru cercetare

Acesta nu menționează direct un termen de aplicare a acestei ținte, care ar fi trebuit atinsă din 2020, dar spune că va fi urmărită „majorarea graduală” a bugetului pentru cercetare conform unei strategii în domeniu, ce propune anul 2027 pentru atingerea obiectivului de finanțare a cercetării.

Una dintre prioritățile programului de guvernare este „combaterea pseudoștiinței”, inclusiv prin sancțiuni pentru promovarea cercetărilor „false sau dăunătoare”, anunță Edupedu.

În programul de guvernare, domeniul Cercetare este trecut sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării, așa cum s-a întâmplat până în 2020, moment în care cele domenii au fost trecute sub ministere separate.

O aplicare a unei prevederi legale ce stabilea anul 2020 ca țintă pentru alocarea de 1% din PIB pentru cercetare, amânată repetat de atunci încoace, urmează să fie amânată din nou, cu termen 2026, potrivit proiectului de „ordonanță-trenuleț”care ar trebui adoptată de noul guvern după instalarea sa, proiect ce poate suferi, însă, modificări.

Pe lângă măsuri care au fost promovate și în ultimii ani, precum prioritizarea domeniilor STIM, a celor cu aplicabilitate în economie sau atragerea cercetătorilor din diaspora, programul de guvernare prevede și măsuri de combatere a pseudoștiinței, inclusiv printr-un „portal național de informare științifică” și prin măsuri legislative care să descurajeze „fraudele științifice, inclusiv „sancțiuni pentru cei care promovează cercetări false sau dăunătoare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:47 - Marcel Ciolacu: Funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței, raiul oricărui angajat. Deseori nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă, fix ca în comunism. Trebuie să stopăm această situație! (VIDEO)
17:35 - Marcel Ciolacu, la votul de învestire: Noul Guvern, un semnal puternic pentru investitori, partenerii externi și economia românească / Al doilea obiectiv major este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale (VIDEO)
17:31 - Cum să nu ajungem la Urgență de sărbători cu indigestie. Sfaturile nutriționistului: „Odată cu bucuria Crăciunului, trebuie să rămânem vigilenți”
17:16 - Alexandru Rafila, avizat favorabil pentru Ministerul Sănătății: Investițiile în spitale continuă într-un ritm accelerat / Ne preocupă dezvoltarea unui pachet de asigurări de sănătate care să includă și asigurările private (VIDEO)
17:16 - Newsweek: 6 zgomote „ciudate” care se aud la centrala termică. Cum identifici cauzele și cum le rezolvi rapid
17:11 - Programul de Crăciun și de Revelion al băncilor. Când nu vor funcționa instituțiile financiare
17:00 - Emil Hurezeanu, după ce a primit aviz favorabil pentru MAE: Este lumea revenirii la suveranitatea limitată, la războiul de agresiune / Nu sunt neapărat adeptul alinierilor cu orice preț și al practicii pilotului automat (VIDEO)
16:51 - Incendiu în Dâmbovița. O cisternă cu GPL a luat foc după ce a fost implicată într-un accident rutier cu o altă cisternă și un autoturism (VIDEO)
16:43 - Daniel Breaz: Indexările de pensii ar trebui să fie făcute. Pensionarilor trebuie să le dăm ceea ce s-a promis / Trebuie să ne gândim cum creștem PIB (VIDEO)
16:40 - Marina Voica, la 88 de ani, va sărbători Crăciunul cu preparate tradiționale aduse în dar de vecinii din Breaza: „Eu nu prea gătesc”