"Cercetarea din Romania face un pas inapoi". Universitățile critică deciziile guvernului de a reforma sistemul științific

"Cercetarea din Romania face un pas inapoi". Universitățile critică deciziile guvernului de a reforma sistemul științific

Guvernul a introdus un act aditional la contractul de finanțare pentru servicii de conducere programe și componente de program din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare prin care cercetătorii străini să fie excluși de la evaluarea proiectelor științifice românești, iar cercetătorii români care lucrează la universități străine au fost eliminați din consiliile științifice naționale.

Aceste decizie este criticată aspru de cele mai mari universități din România care atrag atenția că prin noile norme se pun piedici grave în dezvoltarea domeniului cercetării din România.

"Este dincolo de posibilitatea noastra de a înțelege", a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, pentru sciencebusiness.net.

"Este o lovitură care condamnă România la un pas înapoi", completează și Daniel David, prorectorul de cercetare al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

"Această mișcare poate fi văzută doar ca un pas înapoi", spune și Lesley Wilson, Secretar General al Asociației Universităților Europene (EUA).

"Este o dezvoltare foarte îngrijorătoare", continuă Wilson, avertizând că cooperarea cu universitățile din România va deveni mai dificilă, ceea ce va împiedica eforturile țării de a stimula cercetarea și inovarea.

În schimb, ministrul pentru Cercetare, Șerban Valeca, se apără într-un comunicat de presă că embargoul asupra evaluatorilor străini va contribui la "optimizarea activității științifice", economisind timp și bani. De asemenea, ministrul susține că prin noul sistem se va "corela știința cu cerințele economiei locale".

Cu toate aceste cuvinte mari rostite de ministru, bugetul pentru cercetare a fost redus de guvern, iar astfel România nu va reuși să îndeplinească obiectivele de cheltuieli stabilite în strategia naționala pentru cercetare și inovare în 2014. Pe atunci, s-a planificat creșterea cheltuielilor pentru cercetare de la an la an, pentru a ajunge la 1% din PIB până în 2020.

Premierul Sorin Grindeanu a încălcat încă de la început promisiunea PSD din campanie de a majora bugetul de cercetare cu 30% și a alocat doar 0,22% din PIB, ceea ce a dus la blocarea unor proiecte în curs pentru 2017, conform lui Mircea Dumitru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`