Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație: Ședințele UNPR, asigurate informativ de serviciile secrete ale Armatei

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație: Ședințele UNPR, asigurate informativ de serviciile secrete ale Armatei

Ședințele UNPR erau asigurate informativ de serviciile secrete ale armatei, a dezvăluit un fost șef al acestor servicii, potrivit unei anchete a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație.
Colonelul Doru Paraschiv denunță cârdășia dintre șeful spionilor militari, generalul Hăpău, fostul ministru de Interne și anumiți judecători de la Curtea Militară de Apel. Astfel, colonelul confirmă acuzațiile unui judecător militar despre colegii lui, Gheorghe Manea și Cezarian Buga, care ar fi judecat sub influența lui Oprea.

Un fost angajat al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA) dezvăluie că ședințele UNPR au fost asigurate contrainformativ chiar de către această structură. Asta datorită relațiilor dintre șeful DGIA, generalul Marian Hăpău, și Gabriel Oprea.

Potrivit colonelului în rezervă Doru Paraschiv, personalul Direcţiei contrainformaţii şi securitate militară (DCISM) participa, atât în timpul cât și în afara programului, la protejarea contrainformativă a UNPR.

Fost coordonator al unei unități zonale DGIA, Doru Paraschiv a plecat forțat din armată după ce l-a reclamat penal pe șeful său Hăpău pentru abuz în serviciu. El susține că înlăturarea este consecința unui și de nereguli și încălcări ale procedurilor militare și de securitate națională.

Plângerea a fost respinsă de magistratul militar Cezarian Buga.

Paraschiv a aflat de la instanțele unde are procese că e acuzat că a deschis ”posibile canale de scurgere a informațiilor clasificate către persoane neautorizate”, după ce ar fi trimis date unor judecători, prin corespondență secretă. În perioada în care era vizat de anchetă, el a putut lucra fără ca vreo măsură preventivă să fie luată împotriva sa. Totodată, incidentul nu a fost consemnat ca eveniment deosebit și publicat în Buletinul informativ al armatei, în condițiile în care ministrul Apărării ar trebui informat în cel mult 30 de minute în legătură cu producerea unui astfel de eveniment.

Totuși, Mircea Dușa, ministru al Apărării la acea vreme, nu cunoștea incindetul nici la șase luni după producerea lui.

Colonelul Paraschiv a fost trecut în rezervă pe 24 ianuarie 2014, când ministrul Dușa s-a aflat la manifestările de Ziua Unirii din Focșani și Iași.

Mircea Dușa și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat Otilia Sava, soția purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)