În țările dezvoltate, una din opt femei e diagnosticată cu cancer la sân de-a lungul vieții. În România, e principala cauză de mortalitate la femei. 16% din totalul deceselor din cauze oncologice sunt neoplaziile mamare. Însă, diagnosticat și tratat corespunzător, cancerul de sân devine o boală tratabilă. Medicii spun că cea mai eficientă metodă de diagnosticare rămâne mamografia.
Centrul de Sănătate „Sfântul Nectarie” din Sectorul 6 din Capitală a fost dotat cu un echipament ultramodern, care poate depista în stadii incipiente cancerul la sân. Mamograful digital cu tomosinteză oferă, însă, multe alte beneficii pacientelor.
„Mamograful digital cu tomosinteză este mult superior mamografului clasic, convențional, în primul rând datorită preciziei diagnosticului, acurateței, expunerii la o doză mai mică de radiații și confortului mai mare al pacientei, adică pragul de durere generat de acea compresie este mult scăzut și timpul de expunere e de doar câteva secunde.
Spre deosebire de mamograful clasic, mamograful digital cu tomosinteză evidențiază leziunile de mici dimensiuni și face un diagnostic diferențial mult mai precis, reducând astfel numărul de biopsii și de intervenții chirurgicale care nu sunt necesare”, a explicat Claudia Dobromir, director adjunct la Centrul Medical „Sf. Nectarie”.
Mamoraful digital cu tomosinteză a fost achiziționat prin proiectul SAFE, coordonat de Ministerul Sănătății și derulat de Primăria Sectorului 6, prin DGASPC Sector 6.
„E foarte important ca orice femeie care trece de vârsta de 40 de ani anual să efectueze o mamografie de screening. E clar că atunci când există un risc intrafamilial de cancer de sân această investigație se poate face și sub vârsta de 40 de ani sau când există semne și simptome care să ne conducă la suspiciunea de cancer mamar.
Orice femeie cu domiciliul în București, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani se poate adresa acestui proiect și persoanele de gen feminin cu vârste de peste 40 de ani, din categoria persoanelor vulnerabile, fie direct, la centrul nostru, sau la telefon 021 99 70”, a mai afirmat Claudia Dobromir.
Mioara Badea (69 de ani), de exemplu, are gratuită investigația și are numai cuvinte de laudă despre clinică și personalul medical.
Tot gratuite vor fi și investigațiile de tip RMN, computer tomograf și RX grafie-scopie din viitorul laborator de imagistică medicală cu dotări de ultimă generație din clinică.
Aceste noi achiziții sunt posibile deoarece, în cadrul programului „Sănătate 2021-2027”, Primăria Sectorului 6 a obținut o finanțare nerabursabilă în valoare de 4 milioane de euro, valoarea totală a investiției fiind de aproape 6,3 milioane de euro.