Un centrul de cercetare din Timișoara a anunțat, miercuri, că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste.
Cu toate acestea, cercetarea nu a trecut încă prin procesul de validare științifică
”Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu, profesorul care conduce centrul de cercetare, pentru G4Media.ro.
Acesta a mai precizat că dacă centrul va primi permisiunea de a face teste pe oameni, vor urma mai multe faze de testare, potrivit protocoalelor.
Virgil Păunescu a afirmat, conform sursei citate, că dacă toate testele vor avea rezultate bune, vaccinul ar putea intra în producție în câteva luni.
”Noi am început din ianuarie faza de sintetizare, iar faptul că nu avem nevoie de teste pe animale scurtează foarte mult perioada de testare”, a menționat el.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat izbuncnirea de coronavirus la nivelul pandemie. Sunt peste 458.000 de cazuri la nivel global, peste 113.000 dintre acestea recuperate. Numărul deceselor a depășit de 20.700 de oameni.
România a ajuns la 906 de cazuri de COVID-19, cu 114 depistate doar de la ultima informare. La ATI sunt internați 18 pacienți, dintre care 8 sunt în stare gravă.
Dintre cele 906 de cazuri, 86 au fost declarate vindecate și externate, 53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași. Din nefericire, alte 14 persoane s-au stins din viață.
De asemenea, amintim că, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.061 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 100.199 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.