Centrală de apartament versus termoficare. Care sunt avantajele unei centrale termice?

Publicat: 24 10. 2019, 16:22
Foto: pixabay.com

Motivele pentru care tot mai mulţi români renunţă la serviciile furnizorilor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat sunt costurile mari şi starea precară a instalaţiilor, predispuse la avarii frecvente.

La bloc, soluţia cea mai la îndemână este instalarea unei centrale termice de apartament, care te ajută să plăteşti doar atât cât consumi şi îţi oferă un control asupra temperaturii din casă și de la robinet. Iată care sunt avantajele unei centrale termice.

Alegi când dai drumul la căldură

Sistemul naţional de termoficare este legat de o hotărâre de Guvern care dispune ca începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii urbani să aibă loc numai după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, în intervalul orar 18:00 – 06:00, a unor valori medii ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai puţin.

Pentru unii proprietari, amânarea acestui moment poate însemna o economie la bugetul lunar de cheltuieli. Pentru cei mai mulţi însă, în special pentru familiile cu copii mici, lipsa căldurii înseamnă căutarea unor soluţii alternative de încălzire, de obicei cu ajutorul radiatoarelor electrice, costisitoare şi mari consumatoare de curent.

Instalarea unei centrale termice de apartament te scuteşte de aceste neplăceri. Poți alege momentului în care porneşti centrala şi temperatura pe care vrei să o ai în casă.

Decizi când oprești căldura

Acelaşi principiu este valabil şi în ceea ce priveşte oprirea furnizării agentului termic. Primăvara, legea prevede că trebuie să fie peste 10 grade Celsius, în intervalul 18:00 – 06:00, timp de trei zile consecutiv, pentru ca sistemul centralizat de încălzire să se oprească.

Astfel, nu de puţine ori, proprietarii ajung să stea ziua cu geamurile deschise, din cauza caloriferelor care ard prea tare, doar pentru că nopţile sunt mai răcoroase. Cu ajutorul centralei termice, primăvara te bucuri ziua de căldura naturală de la soare, iar noaptea setezi termostatul ca să pornească doar în intervalul în care temperaturile scad sub valoarea ambientului plăcut.

Plăteşti doar cât consumi

Un alt neajuns care i-a determinat pe mulţi să se debranşeze este impunerea plăţii lunare a pierderilor din reţea. Din cauza situaţiei precare a instalaţiilor de termoficare, o cantitate mare de agent termic se pierde prin canalizări sau în urma unor avarii. Aceste pierderi sunt însă contorizate şi încărcate în facturile beneficiarilor, care ajung să plătească pentru un serviciu pe care nu îl primesc. În acest caz, avantajul proprietarilor de centrale termice este că plătesc numai valorile indicate de contorul de gaz. Pe scurt, plăteşti cât consumi.

Poți alege o centrală termică modernă

Tehnologiile utilizate de producătorii de centrale termice sunt menite să eficientizeze cât mai mult consumul lunar de energie. Aceştia iau în calcul atât bugetul clienţilor, cât şi impactul asupra mediului înconjurător. O inovaţie în acest sens este centrala termică în condensare.

Aceste centrale utilizează, pe lângă energia obţinută în urma arderii, şi căldura suplimentară rezultată din condensul vaporilor de apă eliberaţi de gazele arse. Randamentul şi eficienţa centralelor în condensaţie sunt cu câteva zeci de procente mai mari decât ale centralelor termice clasice pe gaz. În plus, acestea au o durată de viaţă crescută şi emit mult mai puţine noxe.

Instalarea unei centrale termice de apartament înseamnă o investiţie pe care o vei recupera în timp. Controlul asupra momentelor când porneşti sau închizi centrala şi asupra temperaturii pe care o vei avea în casă, precum şi posibilitatea de a plăti doar atât cât consumi sunt marile avantaje ale sistemului individual de termoficare.