Cele patru scheme de tratament împotriva coronavirusului, testate în România. Explicațiile lui Alexandru Rafila

Publicat: 21 05. 2020, 12:55

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a anunțat că în România vor fi testate patru scheme de tratament împotriva Covid-19. Testarea face parte din programul în care România a fost inclusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), numit ”Solidarity Trial”. Acest lucru înseamnă că România va începe studiile clinice cu cele patru tratamente la pacienții cu coronavirus.

Care sunt schemele de tratament pentru vindecarea coronavirusului

România a aplicat la proiectul OMS prin Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” și a propus includerea în studiu a mai multor centre de boli infecțioase. Au fost incluse în programul Solidarity Trial” doar Institutul Matei Balş, Spitalul Victor Babeş şi Spitalul Militar Central, toate unităţi sanitare din Capitală.

’’4 scheme terapeutice care vor fi aplicate pacienţilor pt intercomparare şi pentru stabilirea celei mai bune scheme care poate fi aplicată în acest moment în România”, a declarat Alexandru Rafila

Potrivit medicului, țara noastră va aplica urmatoarea schemă de tratament pentru vindecarea infecției cu coronavirus: Remdesivir, Clorochină și hydroxychlorochină, Ritonavir/lopinavir și Ritonavir/lopinavir + interferon beta.

Astfel, alături de celelalte state participante, medicii români vor testa cele patru tratamente și vor compara datele și informațiile obținute de fiecare în parte pentru a ajunge la o soluție aplicabilă pe scară largă.

De ce e important faptul că România participă la acest program

“În primul rând, vom avea acces la Remdesivir, o moleculă care acum este în procedura de testare clinică la nivel internațional și o vom primi și noi pentru teste. În al doilea rând, faptul că România participă la studiile clinice e un avantaj, pentru că nu sunt multe țări înrolate în proiect, iar cele participante. Daca studiul se va derula rapid, înseamnă că în toamna acestui an putem avea speranța de a avea un tratament aprobat la nivel global. O lună este un termen rezonabil pentru ca Institutul Matei Balș să înceapă studiul”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit G4Media.

Cum se va derula proiectul

Cele patru scheme de tratament anti-coronavirusse vor aplica pacienților. E vorba despre schemele prevăzute în ordinul Ministrului Sănătății.

“Studiul are două scopuri: să verifice evoluția pacienților în funcție de schema de tratament și să verifice dacă vreunul dintre aceste patru scheme este superior celorlalte”, a declarat Alexandru Rafila.

Pentru imunizarea populaţiei pe scară largă este nevoie de un vaccin

Cel puțin opt seruri imunologice sunt deja în faza a doua de testare, în acest moment în întreaga lume.

De curând, cercetătorii americani au făcut publice două studii cu privire la rezultatele pozitive obținute după vaccinarea unor maimuțe. Studiilrelevă faptul că maimuţele vaccinate sau infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le permit să fie protejate împotriva unei noi infectări.

„Descoperirile noastre cresc optimismul că va fi posibil să dezvoltăm vaccinuri împotrivaCOVID-19”, a subliniat într-un comunicat Dan H. Barouch, cercetătorul care a coordonat cele două studii la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston.

Studiile sunt printre primele din lume care arată că primatele non-umane pot să dezvolte o imunitate protectoare împotriva SARS-CoV-2.

Urmează în perioada următoare cercetări care să demonstreze durata de protecție după vaccinare împotriva noului coronavirus. De asemenea, se va cerceta specificităţile vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 dezvoltate pentru oameni.