Cele mai vechi desene rupestre din lume, în Peștera Coliboaia din Bihor: Au peste 30.000 de ani
Testele efectuate de specialiști asupra unor desene rupestre, descoperite în Peștera Coliboaia din Bihor în septembrie 2009, au arătat că acestea sunt vechi de peste 30.000 de ani. Astfel, picturile din România, alături de cele din Peștera Chauvet din Franța reprezintă primele desene ale omului.
Descoperirea din Bihor a fost făcută de cinci spelogi români, membri ai unor cluburi speologice , după care doi specialiști francezi au realizat o expertiză a desenelor, dovedind astfel că acestea au fost realizate în urmă cu 32-35.000 de ani, informează Adevărul.
„Coliboaia este o peşteră foarte dificilă ca acces, dar cu multe picturi care, din păcate, au fost distruse de-a lungul vremii de ape. Am descoperit o pictură, un bizon în arta preistorică, în care conturul natural l-a ajutat pe artist, lucru care ne demonstrează că este o peşteră foarte veche. Coarnele sunt în perspectivă frontală, iar corpul, în proliză, acest caracter fiind unul arhaic, foarte vechi”, a precizat dr Jean Clottes, potrivit sursei citate.
Potrivit rezultatelor testelor, desenele din Peștera Coliboaia și cele din Peștera Chauvet sunt cele mai vechi din lume. În prezent, peștera este închisă și nu va fi deschisă curând publicului, autoritățile dorind să păstreze cât mai bine descoperirile. Pentru ca picturile să poată fi admirate, ele vor fi expuse la Muzeul Țării Crișului, într-o expoziție specială.
Peștera Coliboaia este una din cele mai interesante peșteri din România. Se află pe Valea Sighiștelului la 5 km amonte de satul cu acelaș nume din Județul Bihor la 560 m altitudine, la 120 m amonte de Peștera Măgura.
Intrarea în Peștera Coliboaia are o formă triunghiulară cu înalțimea de aproximativ 2 m la baza unui perete stîncos. Fiind vorba de o peșteră activă, cu puncte mai dificile pe traseu, parcurgerea galeriei necesită echipament speologic. Lungimea totală a Peșterii Coliboaia este de 750 m.