Cele mai vechi cazinouri din România

Publicat: 04 08. 2023, 14:59

România are o istorie interesantă în ceea ce privește jocurile de noroc. primul cazinou apărut vreodată în țara noastră datează de aproape 220 de ani și mai mult decât atât, este printre primele din Europa.

România stă foarte bine la capitolul clădiri istorice, iar o parte dintre construcțiile care astăzi sunt admirate de turiștii din întreaga lume au fost special construite pentru adăpostirea unor cazinouri renumite la timpul respectiv. Mai mult, țara noastră a clădit unul dintre primele cazinouri din Europa și lucrul acesta s-a întâmplat cu peste 200 de ani în urmă, pe vremea lui Carol I. Istoria nu a fost deloc blândă, dovadă că de zeci de ani în aceste locații nu se mai organizează activitate de cazinou. Pasionații de jocuri de noroc au acum la dispoziție o listă lungă de casino online România, activitate care predomină și a devenit preferată de mulți dintre jucători pentru că este mult mai la îndemână. Popularitatea platformelor online a lua amploare pentru că nu mai este obligatorie prezența fizică pentru accesarea jocului preferat, ci sunt suficiente o conexiune stabilă la internet și un PC/laptop sau dispozitiv mobil inteligent.

Cazinoul Regal sau Cazinoul Slănic Prahova

Un adevărat monument de istorie, cel mai vechi cazinou din România încă își caută proprietar după ce anul trecut a fost scos la licitație și nu și-a găsit un cumpărător. O firmă specializată în vânzarea unor astfel e clădiri de patrimoniu nu este deloc mic, cu atât mai mult că este printre primele cazinouri apărute vreodată în Europa.

Cazinoul Regal sau cazinoul din Slănic Moldova cum mai este cunoscut are o istorie de aproape 220 de ani. La ridicarea lui a participat o echipă mixtă din meșteri italieni și români, iar inițiativa a avut-o arhitectul Nicolae Ghica-Budești. În prezent este proprietate privată, iar cui aparține acum dorește neapărat să o vândă. A fost scos la licitație pentru prima oară în anul 2013, apoi în 2021 când s-a dorit obținerea sumei de 2,5 milioane de euro. Cum primele două tentative de vânzare au fost eșuate, o a treia a avut loc în 2022 pentru obținerea prețului de 1,9 milioane de euro, însă din nou nu s-a găsit cumpărător.

Poartă denumirea și de Cazinoul Regal pentru că este primul cazinou care a fost construit în timpul domniei lui Carol I. Construcția a fost apreciată de artiștii vremii, Alexandru Vlahuță i-a spus „Sinaia Moldovei” pentru asemănarea izbitoare cu Castelul Peleș.

Cazinoul din Arad

Construcția Cazinoului din Arad a fost finalizată în anul 1872, atunci când orașul stătea foarte bine în plan financiar. Comerțul era în plină floare, dar au apărut importante instituții de cultură. Totul s-a întâmplat sub atenta supraveghere a celui mai longeviv edil al orașului Arad. Salacz Gyula a fost preț de 26 de ani primarul orașului, iar sub mandatele sale au apărut numeroase construcții istorice printre care și clădirea care adăpostește Cazinoul din Arad.

Precum s-a întâmplat cu mai multe clădiri istorice ale vremii, istoria Cazinoului din Arad nu a fost deloc limpede, ci a fost plină de peripeții. Cea mai bună dovadă a avut loc la momentul cumpărării sale de către o firmă privată pentru că Primăria Arad nu și-a dorit să achiziționeze clădirea. Cu toate acestea, personalități marcante ale vremii l-au frecventat și aici merită amintiți Ioan Slavici, primarul Salacz Gyula și politicianul Vasile Goldiș.

De câțiva ani a început un proces amplu de recondiționare a construcției și obiectelor pe care le adăpostește. S-a reușit restaurarea în proporție de aproape 90%, ceea ce le-a permis autorităților să oficieze o cununie civilă în anul 2021 și tot în acel an a fost organizată ediția cu numărul 4 a Salonului de vinuri Vicii și Delicii.

Cazinoul Vatra Dornei

Construit între anii 1896 și 1898, Cazinoul Vatra Dornei a fost dat în folosință un an mai târziu, într-o perioadă în care stațiunea era sub administrarea austro-ungară și era stațiune balneo-climaterică. Omul datorită căruia construcția a început este primarul Vasile Deac, cel care atunci era convins că un cazinou ar fi tocmai potrivit pentru distracția oamenilor care veneau la tratament. Fondurile au fost obținute ca urmare a unei chete publice și a unui împrumut la o bancă vieneză.

Arhitectura clădirii care adăpostește Cazinoul Vatra Dornei seamănă destul de mult cu o altă cădire celebre a unui cazino de renume mondial. Înainte de a se apuca de construcția cazinoului din România, o delegație a decis să meargă personal pentru a se inspira din arhitectura Cazinoului din Baden Baden, iar responsabil de proiect a fost Peter Paul Brang, un arhitect vienez care și-a pus planul în aplicare pe un teren pe care autoritățile locale l-au confiscat bisericii.

La deschiderea din 10 iulie 1899 au fost prezente personalități marcante. Împăratul Franz Joseph și Arhiducele Ferdinand s-au numărat printre cei prezenți la inaugurarea Cazinoului Vatra Dornei. În primii ani veniturile obținute din jocurile de noroc au fost folosite pentru achitarea ratelor către banca din Austria, dar găzduia și o bibliotecă, cofetărie, sală de teatru, un restaurant și era preferat în mare parte de către turiștii austrieci. De cinci ani, cazinoul este într-un proces de restaurare și face parte din categoria clădirilor monument UNESCO. Aproximativ 17 milioane de lei este bugetul alocat pentru transformarea clădirii în muzeu.

România este una dintre țările care excelează în multe domenii, cu atât mai mult în ceea ce privește jocurile de noroc. Clădiri monument construite cu sute de ani în urmă au fost casă pentru cazinouri celebre care de-a lungul timpului au primit vizita unor personalități marcante atât din țară cât și din afară.