Cele mai spectaculoase cascade din România la care trebuie să ajungi măcar o dată în viață (VIDEO)

Cele mai spectaculoase cascade din România la care trebuie să ajungi măcar o dată în viață (VIDEO)
Foto: captura video.

România este o țară extrem de frumoasă. Turiștii din toată lumea sunt fascinați de darurile naturii pe care le avem. Râurile, lacurile, pădurile, dar și cascadele sunt niște comori fără preț. Dacă nu știți cum să petreceți timpul liber și planificați o minivacanță, rezervațiile naturale din România sunt variante perfecte pentru o escapadă de toamnă. Mai avem câteva săptămâni de soare și putem să ne odihnim la noi, acasă.

Cascada Bigăr

Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

Anterior, în septembrie 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler – Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate

Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.

După circa 200 m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de travertin (tuf calcaros), ce poartă numele de Cascada Bigăr. Paralela 45 nord trece pe lângă această cascadă, fapt marcat în teren printr-un panou geografic.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

Se spune că Muntele Piatra Rea a reprezentat locul preferat al celor ce locuiesc în zonă pentru a-și ține hergheliile de cai începând cu primăvara până în toamnă, motivul fiind unul simplu: pășunile sunt de o frumusețe și o bogăție greu de văzut în alte locuri, astfel, caii puteau paște în voie fără a fi deranjați. Însă cum poveștile nu sunt frumoase până la capăt, se spune că hergheliile de cai obișnuiau să fie atacate de urși, aceștia fiind înfometați și căutând hrană în carnea cailor, scrie wikipedia.

Cascada Duruitoarea

Accesul la Cascada Duruitoarea se face prin  trei trasee turistice marcate, pe care se poate ajunge la obiectiv plecând din Stațiunea Durău, în aproximativ 2 ore:

  • Cruce roșie Durău – Poiana Viezuri (45′-1h) – cascada Duruitoarea (1h30′ – 2h) – grad mediu de dificultate
  • Triunghi galben Cabana Fântânele- Poiana Viezuri (45′-1h) – cascada Duruitoarea (2h) – grad mic de dificultate
  • Cruce albastră Durău – Pârâul Rupturilor(1h – 1h15′) – Cascada Duruitoarea (2h) – grad mediu de dificultate
  • De la cascadă, pe traseul comun Cruce Roșie + Cruce albastră se poate ajunge la Cabana Dochia în 2 1/2 – 3 ore (traseu cu grad mare de dificultate interzis iarna).

Există un loc de popas cu mese și bănci amenajat la mică distanță de cascadă, în aria vizuală a acesteia.

Cascada Bâlea

Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, este situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea.

Accesul se poate face pe Transfăgărășan până la cabana Bâlea Cascadă iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept până la cascadă, pe un traseu marcat cu punct roșu.

Cascada Vălul Miresei

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 m. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.

O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada.

În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamănă  cu un voal. Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în apropierea localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj.

Cascada Beușnița

Succesiunea de cascade (din care cea mai mare are peste 5 m înălțime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beului formează Cascadele Beușniței.

Acestea au luat naștere prin actiunea apei timp de milenii în substratul calcaros. Calcarul dizolvat de apă a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului râului, formând tuful calcaros, rocă moale si permeabilă ce a permis modelarea a nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive.

Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.

Cascada Toplița

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 0,50 ha. Aceasta reprezintă o cădere de apă termală (cu o temperatură de cca. 27oC) cu un conținut ridicat de carbonat de calciu, ce își schimbă în permanență aspectul datorită depunerii de travertin. Apa provine din izvorul „Bradul”, din apropierea orașului. Cascada de apă termală Toplița poate admirată în județul Harghita/

Urmăriți B1TV.ro și pe
`