Cele mai profitabile 7 filme de Oscar din ultimii 20 de ani

Publicat: 28 02. 2015, 17:00

În penultima duminică din luna februarie a avut loc ceremonia mult așteptată a decernării celor mai importante premii din industria cinematografică mondială.

Oscarurile nasc în fiecare an controverse și păreri care mai de care mai variate. O bună parte din aceste discuții în contradictoriu se iscă din cauza subiectivismului cu care este tratat subiectul. Gusturile sunt variate, iar delimitarea dintre un film popular, care produce mulți bani, și unul de calitate mare, apreciat de critici, se face greu și rar în mintea pasionaților de filme.

Apariția IMDb, una din cele mai cunoscute baze de date online, a dus la o interesantă evoluție a gândirii critice colective a cinefililor. Utilizatorii pot vota, iar rezultatele sunt publice. Un film cu o medie scăzută a notelor duce la alterarea “imaginii” originale a peliculei, iar audiența din sălile de cinema se diminuează considerabil, scrie Adevarul.

De asemenea, rețelele sociale devin spațiul în care sunt adunate toate părerile neprofesioniste, multe spuse într-un stil tranșant și extrem. Astfel, “păcălelile”nu prea mai fac bani, decât, poate, în prima lună de la lansarea în cinematografe.
Anul acesta, Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance) și The Grand Budapest Hotel au cucerit câte patru premii din partea Academiei Americane de Film și Științe. Primul, pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cea mai bună imagine și cel mai bun regizor; iar al doilea, pentru cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj și cea mai bună coloană sonoră.

Dacă din perspectiva calității recunoscute, cele două filme stau foarte bine, la capitolul bani produși de pe urma comercializării acestora, lucrurile stau pe dos.

Anul trecut, The Grand Hotel Budapest a avut încasări nici grozave, dar nici mici: 175 de milioane de dolari. Birdman, însă, a produs numai 77 de milioane. În total, 252 de milioane de dolari, aproape cât încasările din Pacientul Englez, filmul aflat pe ultimul loc într-un top* care conține cele mai bine vândute șapte filme premiate cu Oscar, din 1995 și până în prezent.

1. Titanic (lansat în anul 1997)
 Buget: 200 milioane de dolari
 Încasări: 2,187 miliarde de dolari
 Premii Oscar: 11

2. The Lord of The Rings: The Return of The King (2003)
 Buget: 94 milioane de dolari
 Încasări: 1,12 miliarde de dolari
 Premii Oscar: 11

3. Gravity (2013)
 Buget: 100 milioane de dolari
 Încasări: 717 milioane de dolari
 Premii Oscar: 7

4. Slumdog Millionaire (2008)
 Buget: 15 milioane de dolari
 Încasări: 338 milioane de dolari
 Premii Oscar: 8

5. Chicago (2002)
 Buget: 45 milioane de dolari
 Încasări: 307 milioane de dolari
 Premii Oscar: 6

6. Shakespeare in Love (1998)
 Buget: 25 milioane de dolari
 Încasări: 290 milioane de dolari
 Premii Oscar: 7

7. The English Patient (1996)
 Buget: 27 milioane de dolari
 Încasări: 232 milioane de dolari
 Premii Oscar: 9