Cele mai mari șopârle din lume, dragonii de Komodo au dinții acoperiți cu fier, au descoperit oamenii de știință

Publicat: 24 07. 2024, 14:50

Cu dimensiunea lor uriașă, mușcătura veninoasă și conotațiile fantastice ale numelui lor, dragonii de Komodo par a fi o legendă. Acum, acest statut a devenit și mai puternic: oamenii de știință au descoperit că dinții lor sunt acoperiți cu un strat de fier care îi ajută să-și păstreze marginile zimțate ascuțite.

Smalțul dinților dragonilor de Komodo conține fier concentrat care face dinții foarte tari și rezistenți la uzură

Este pentru prima dată când un astfel de înveliș este văzut la orice fel de animal, iar cercetătorii îl descriu drept „o adaptare de prădător izbitoare și trecută cu vederea anterior la dragonul de Komodo”.

Amănuntul extraordinar a fost descoperit atunci când cercetătorii au observat că vârfurile și marginile zimțate ale dinților dragonilor de Komodo erau acoperite cu un strat de pigment portocaliu.

La o inspecție mai atentă, s-a descoperit că smalțul conține fier concentrat care face dinții foarte tari și rezistenți la uzură, ajutându-i pe dragoni să-și sfâșie prada, potrivit studiului citat de The Guardian.

Dragonii de Komodo sunt cele mai mari șopârle vii, crescând până la mai mult de trei metri lungime și o greutate medie de 80 kg. Sunt originari din mai multe insule indoneziene, unde mănâncă aproape orice pot vâna, de la păsări mici la bivoli de apă și alți dragoni Komodo.

De asemenea, dragonii de Komodo atacă și oamenii. În 2007, un copil de pe insula Komodo a murit după ce a fost atacat de una dintre șopârle.

Doi ani mai târziu, un culegător de fructe de pe insulă a fost ucis de două șopârle, după ce a căzut dintr-un copac. În 2010, un alt muncitor indonezian a scăpat foarte greu după ce a lovit un dragon de Komodo și a fost eliberat din fălcile acestuia.

Specia este amenințată cu dispariția din cauza distrugerii habitatului și a vânătorii ilegale

Autoritățile indoneziene au luat în considerare interzicerea turiștilor pe insulă, pe fondul îngrijorării că vizitatorii au afectat obiceiurile de împerechere ale animalelor și le-au determinat să devină docile din cauza mâncării.

Specia este amenințată cu dispariția din cauza distrugerii habitatului și a vânătorii ilegale, existând în prezent doar aproximativ 3.500 de exemplare rămase în sălbăticie.

În cel mai recent studiu, o echipă condusă de cercetători de la King’s College din Londra a folosit imagini avansate, împreună cu tehnici analitice chimice și mecanice, pentru a studia dinții prelevați de la diferite exemplare de dragon de Komodo, precum și de la numeroase alte reptile vii și dispărute, inclusiv șopârle monitor, crocodili , aligatori și dinozauri.

Învelișul de fier a fost cel mai evident pe dinții dragonului Komodo, dar depuneri similare bogate în fier au fost văzute și pe dinții altor reptile.

„Se pare că ar putea fi o caracteristică cu adevărat trecută cu vederea, dar răspândită a dinților de reptile”, a spus Aaron LeBlanc, lector în bioștiințe dentare la King’s College și autor principal al studiului.

Dinții curbați și zimțați ai dragonilor de Komodo au o formă similară cu cei ai dinozaurilor carnivori, cum ar fi Tyrannosaurus rex. În studiul, publicat în Nature Ecology & Evolution, LaBlanc și echipa sa și-au propus să folosească similitudinea pentru a afla mai multe despre cum ar fi putut fi folosiți dinții de dinozaur atunci când aceștia erau în viață.

Deși au identificat un strat de fier întărit pe mulți dintre dinții reptilelor vii, nu au reușit să găsească dovezi ale acesteia la niciuna dintre fosilele de dinozaur.

Învelișurile de fier ar fi putut fi însă prezente la dinozaurii carnivori, cred cercetătorii. Este posibil ca fierul să se fi pierdut pur și simplu în timp, așa cum sugerează faptul că nu a putut fi găsit pe dinții fosilizați ai reptilelor strâns înrudite cu dragonii de Komodo.