Cele mai bune fructe și legume de toamnă. Ce alimente sunt recomandate pentru sezonul rece

Publicat: 14 10. 2024, 14:58
Actualizat: 14 10. 2024, 16:41
Foto: Pixabay

Fructele și legumele sunt ideale pentru orice dietă, fiind bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, proprietăți benefice pentru organism.

Fructele și legumele „medicament”

Fructele și legume considerate „medicamente” de toamnă sunt: perele, merele, strugurii, smochinele, cătina, gutuile, morcovii, cartofii dulci, dovealacu, dovlecelul, cruciferele, sfecla roșie, prazul, ardeii, țelina și vinetele, conform Știrileprotv.

Acestea pot fi mâncate crude sau gătite și se pot prepara diferite feluri de mâncare din ele. Legumele se pot adăuga în ciorbe sau tocănițe, supe creme, piureuri, salate, chiar și garnituri și se pot găti la cuptor sau la tigaie.

În plus, se pot face chiftele din legume la cuptor, precum cele din dovlecel, broccoli sau conopidă, chiar și burger vegetal, lasagna cu legume sau mai multe tipuri de piureuri, precum de sfeclă, cartofi dulci sau morcov.

Fructele se pot adăuga crude în terciul de ovaz sau budincă de chia, se pot prepara la blender sau se pot tăia cubulețe și adăugate la o salată de fructe. Ele se pot folosi și pentru a prepara ceva dulce, precum budina de ovaz, brioșe și tarte din făină integrală.

Beneficiile fructelor și legumelor

Consumul de fructe și legume este esențial, mai ales în sezonul rece pentru menținerea sănătății și pentru un sistem imunitar puternic. Organismul este expus la variații de temperatură și infecții, drept pentru care are nevoie de mulți nutrienți.

Fructele și legumele de sezon, precum merele, perele, dovleacul, sfecla și varza, sunt bogate în vitamine și minerale. Citricele, ardei gras conțin vitamina C și ajută la întărirea sistemului imunitar. Morcovii și dovleacul au vitamina A care ajută la sănătatea ochilor și pielii și protejează împotriva efectelor vântului și aerului uscat.

Varza, sfecla, broccoli sunt bogate în fibre și ajută la detoxifierea organismului, contribuie la eliminarea toxinelor și oferă energie pe termen lung.

Mai mult, mai este un element care este legat de gust. Fructele și legumele consumate în plin sezon sunt mult mai gustoase, dar și nutritive pentru că nu sunt tratate atât de mult cu pesticide sau conservanți.