Cele două doctoriţe acuzate în dosarul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon scapă de arest. Decizia aparține Curții de Apel București (GALERIE FOTO)

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marți, eliberarea din arest a doctorițelor Maria Miron şi Mirela Păiuş, de la Secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon. Amintim că, inițial, Tribunalul București a decis arestarea lor preventivă în dosarul în care sunt acuzate de omor calificat.

Doctorițele erau în arest din 8 august

Pe 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate pentru 30 de zile. Decizia a aparținut Tribunalului București. Ele au atacat hotărârea la Curtea de Apel București și azi au avut câștig de cauză.

CAB nu a comunicat deocamdată dacă ele au vreo altă măsură preventivă.

Tribunalul București, despre atitudinea doctorițelor: Profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor”

Mai amintim că, în motivarea deciziei de arestare a celor două doctorițe, judecătorul de la Tribunalul București scria: „Există suspiciunea rezonabilă că inculpatele au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian. Modul și circumstanțele de comitere a faptelor conduc la concluzia unui profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină, despre care și apărarea a făcut vorbire”.

Acuzațiile aduse de procurori celor două doctorițe de la Spitalul Sf Pantelimon

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.

Totodată,  pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, acuzatele, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`