Cele 8 alimente pe care să nu le mai congelezi niciodată. Iată ce se întâmplă, de fapt, după decongelare

Cele 8 alimente pe care să nu le mai congelezi niciodată. Iată ce se întâmplă, de fapt, după decongelare
Sursa foto: Shutterstock

Mare atenție, sunt mai multe alimente care nu ar trebui congelate sub nicio formă.

Cu toate că este indicat să reducem risipa alimentară, iată că sunt anumite produse pe care nu ar trebui să le punem la congelator, pentru că nu toate alimentele reacționează bine la temperaturi de până la -18°C, potrivit eatingwell.

„Orice poate fi congelat, dar calitatea anumitor alimente se va deteriora,” spune Jonathan Deutsch, doctor în științe și profesor la Universitatea Drexel, precum și director al Drexel Food Lab.

Iată ce se întâmplă, de fapt: apa se dilată atunci când este înghețată, iar la nivel celular acest proces duce la ruperea pereților celulari și la o schimbare a texturii. Acesta este motivul pentru care unele alimente dezghețate par moi sau apoase, potrivit G4food.

Chiar dacă folosiți o ambalare corectă, alimentele din lista de mai jos ar putea fi problematice la congelare și dezghețare:

Salata verde

„După congelare, pereții celulari rupți vor transforma o frunză crocantă de salată într-una moale și translucidă,” explică Deutsch. Deși nu este recomandat să congelezi salata iceberg sau romaine, există unele excepții de la această regulă. Verdețuri precum mangoldul, spanacul și kale pot fi congelate, dar trebuie să urmezi o metodă corectă. Acestea pot fi folosite în cazul în care ți-e poftă de un smoothie verde.

Sosuri sau gravy

Dacă au fost îngroșate cu un amidon, precum amidonul de porumb, Deutsch spune că pot deveni apoase. Congelarea slăbește legătura dintre amidon și umiditatea pe care o absoarbe, făcând ca sosurile să devină mult mai subțiri.

Budincă

Dacă ai preparat o budincă acasă și ai folosit un amidon pentru a o îngroșa, te vei confrunta cu aceeași problemă ca la sosuri și gravy, spune Deutsch.

Supe cu smântână

Cu toate că supele se congelează foarte bine, orice aliment care conține lactate riscă să se coaguleze sau să se separe, conform Centrului Național pentru Conservarea Alimentelor Acasă. Pentru a obține cele mai bune rezultate, evită să congelezi supe care conțin lactate. Ar fi indicat să adaugi ingredientele lactate abia după ce dezgheți supa.

Pește fără grăsime

Fără grăsime care să acționeze ca izolator, peștele poate deveni prea apos, spune chef Frank Proto. Poți folosi peștele rămas pentru a completa o salată sau pentru a-l transforma într-un dip.

Paste sau orez gătit

Aceste amidonuri pot fi congelate, dar Proto spune că nu este ideal. Când se dezgheață și pereții celulari se rup, vor părea prea fierte și lipsite de gust. Avem însă multe moduri delicioase de a folosi orezul sau pastele rămase (cum ar fi o frittata de spaghete!).

Albușuri gătite

Deși ouăle crude sau albușurile crude se congelează excelent, cele gătite pot deveni cauciucate din cauza lipsei de grăsime (gălbenuș), spune Proto. Dacă vrei să congelezi ouă gătite, optează pentru rețete care folosesc oul întreg, cum ar fi quiche sau brioșele cu ou.

Maioneza sau dressingurile pe bază de maioneză

Dacă decideți să puneți aceste preparate la congelator, trebuie să știți că emulsiile din maioneză se vor separa, iar grăsimea se va separa de celelalte ingrediente, explică Proto.

Congelarea este o metodă practică și bună pentru a reduce risipa alimentară. Asigură-te că alimentele sunt ambalate corect și că știi ce se potrivește cel mai bine pentru congelare, pentru ca acele alimente să fie gustoase și dupa dezghețare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`