Cel mai vechi sărut înregistrat al omenirii adaugă o nouă lumină asupra istoriei celui mai firesc gest al îndrăgostiților

Publicat: 14 02. 2024, 12:10

O figurină de lut din Mesopotamia datând din 1800 î.Hr. arată un cuplu nud care se sărută și îmbrățișează pe un pat. Săruturile romantice sunt de foarte mult timp sărbătorite în cântece, poezii și povești, comemorate în artă și film. Dar nimeni nu știe sigur care a fost momentul în care oamenii și-au dat seama pentru prima dată că un sărut pe gură ar putea fi folosit pentru dragoste și plăcere erotică.

Sărutul are cel puțin 4.500 de ani vechime

Toruși, anul trecut, oamenii de știință au tras concluzia că oamenii se sărutau cu cel puțin 4.500 de ani în urmă. „Sărutul a fost practicat mult mai demult decât mulți dintre noi ne-am fi gândit”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Troels Pank Arbøll, profesor asistent de Asiriologie – studiul Asiriei și al restului Mesopotamiei – la Universitatea din Copenhaga.

Mii de tăblițe de lut din Mesopotamia supraviețuiesc până în prezent; referirile lor la sărut arunca lumină asupra intimității romantice în lumea antică, spun cercetătorii.

Sursa foto: Captură YT – GOLAHURA

„Acest studiu de caz fascinant se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări științifice despre sărutul romantic/sexual și ne ajută să înțelegem originile săruturilor în comportamentul social uman și în special în viața intimă”, a spus biologul evoluționist Dr. Justin R. Garcia, profesor de gen. studii la Universitatea Indiana din Bloomington.

„Experiențe de comportament romantic și sexual fac parte din modele mai mari de comportament social uman”, a spus Garcia pentru CNN.„Înțelegerea modului în care aceste comportamente sunt exprimate, se schimbă și evoluează ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem astăzi.”

Săruturile pasionale se practicau și în India, în urmă cu mii de ani

Anterior, cele mai vechi dovezi înregistrate de sărut au fost atribuite Vedelor, un grup de texte scripturale indiene care datează din jurul anului 1500 î.Hr. și sunt fundamentale pentru religia hindusă.

Unul dintre volume, Rig Veda, descrie oameni care își ating buzele unele de celelalte. Sărutul erotic a fost, de asemenea, prezentat în detaliu într-un alt text indian antic: Kama Sutra, un ghid al plăcerii sexuale datând din secolul al III-lea d.Hr. Savanții moderni au ajuns, așadar, la concluzia că săruturile romantice probabil au provenit din India.

Dar printre asiriologi, era larg cunoscut faptul că tăblițele de lut din regiune au menționat sărutul chiar mai devreme decât a fost descris în India, a declarat Arbøll pentru CNN.

Cu toate acestea, în afara cercurilor academice foarte specializate, puțini știau că există astfel de dovezi, a adăugat el. În cadrul studiului, Arbøll și coautorul dr. Sophie Lund Rasmussen, cercetător în cadrul departamentului de biologie de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, au scris despre săruturi înscrise în tăblițe mesopotamiene care datează din 2500 î.Hr.

„Ca asiriolog, studiez scrierea cuneiformă”, a spus Arbøll. Cuneiformul, în care caracterele sunt presate în tăblițe folosind stuf triunghiular tăiat, a fost inventat în jurul anului 3200 î.Hr.

Există povești despre zeii care se sărutau romantic

Cuneiformul timpuriu a fost folosit de scribi pentru contabilitate, a explicat Arbøll. Dar în jurul anului 2600 î.Hr. – poate chiar mai devreme – oamenii au început să înregistreze povești despre zeii lor.

„Într-una dintre aceste povești, obținem această descriere că zeii aveau relații sexuale și se sărutau”, a spus el. „Aceasta este o dovadă clară a săruturilor sexuale romantice.”

În câteva secole, scrisul a devenit mai răspândit în Mesopotamia. Odată cu acestea au existat și mai multe înregistrări ale vieții de zi cu zi, cu mențiuni despre săruturi între cuplurile căsătorite și de persoane necăsătorite ca expresie a dorinței.

Într-un studiu din septembrie 2015, coautor de Garcia, cercetătorii au chestionat 168 de culturi moderne din întreaga lume, constatând că doar 46% dintre aceste societăți practicau sărutul sexual sau romantic.

Un astfel de sărut, au raportat autorii, era mult mai puțin frecvent în comunitățile de lucrători și era mai probabil să fie găsit în societățile care aveau clase sociale distincte, „societățile mai complexe fiind mai predispuse să se sărute în acest mod”.

În timp ce studiul lui Arbøll și Rasmussen sugerează că sărutul romantic nu era neobișnuit în Mesopotamia antică, autorii subliniază că încă existau tabuuri cu privire la cine ar putea săruta și unde ar putea face asta – și că sărutul romantic era departe de a fi o experiență universală în toate culturile. .