Până și cel mai vechi restaurant din lume a fost afectat de pandemia de coronavirus.
Restaurantul Botín din Madrid, Spania, a fost deschis în 1725 şi deţine recordul Guinness pentru cel mai vechi restaurant din lume. Acum, din pricina restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului, serveşte doar 60 de clienți zilnic, în loc de 600.
Localul, înfiinţat de către bucătarul francez Jan Botin în secolul al XVIII-lea, a servit nume mari ale omenirii, precum Ernest Hemingway şi F. Scott Fitzgerald, care s-au delectat cu preparatele locale.
Acum, din cauza pandemiei de SARS-COV-2, după redeschiderea din 1 iulie, restaurantul și-a limitat servirea clienților, reducând-o de 10 ori ca număr.
Începând cu data de 11 august, Spania intră din nou pe lista țărilor din zona galbenă.
Astfel, turiștii care sosesc din Spania în România începând cu această dată sunt obligați să între în autoizolare la domiciliu, sau chiar în carantină în cazul în care au simptome de COVID-19, timp de 14 zile. Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările cu risc epidemiologic ridicat și au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai Spațiului Economic European.
Mai mult, zborurile comerciale regulate dintre aeroporturile din țara noastră și cele spaniole vor fi suspendate începând cu aceeași dată.
Reprezentanții domeniului HORECA pun presiune pe Guvern, pentru a da pentru a permite redeschiderea restaurantelor cu spații închise.
Ludovic Orban a declarat că guvernanții își doresc acest pas, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o îmbunătățire notabilă a contextului epidemiologic în țara noastră. Dacă situația o va permite, vor fi redeschise întâi restaurantele din hoteluri, a mai afirmat premierul.
Prim-ministrul a declarat că restaurantele vor fi redeschise doar după ce vor fi întrunite anumite condiții:
– Dacă evoluția epidemiei de coronavirus în țara noastră va înregistra o îmbunătățire
– Dacă va exista certitudinea că toți patronii vor respecta regulile de protecție sanitară
– Dacă nu va exista temerea că, odată redeschise, va crește iar numărul de infectări.
Orban a mai precizat că 80-85% dintre patronii din acest sector respectă regulile anti-coronavirus, dar „avem încă un procent de oameni care nu respectă regulile și care nu sunt implicați și nici nu-și doresc să asigure respectarea regulilor”.
„Eu înțeleg situația foarte dificilă, dar deschiderea trebuie să fie făcută în niște condiții care să nu crescă riscul epidemiologic. Chiar e posibil în două etape, întâi să deschidem restaurantele aferente hotelurilor și ulterior celelalte restaurante” a mai declarat șeful Guvernului, zilele trecute.
Și Dr. Emilian Imbri, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, crede că autoritățile trebuie să cântărească bine acest pas.
„Am auzit că în principal, este vorba despre restaurante de hoteluri. Singura problemă ar fi aerul condiționat, care arfavoriza transmiterea, asta dacă se respectă distanța și numărul de persoane de la masă. Terasele sunt în soare și în multe cazuri, nici turiștii,nici personalul n-are niște condiții rezonabile, la temperaturi de 40 de grade. Ziua este prăpăd. De asemenea, cei care au restaurante se gândesc că în curând vor veni ploi, vânt.
Mai este o problemă la hotelurile care sunt baze de tratament balnear. Acolo, turiștii, în general pensionari, se trezesc pe o terasă care dacă este mai frig, se simt ‘în curent’, pentru simplul fapt că bate vântul. De asemenea, sunt terase în aer liber înghesuite, în timp ce în interior sunt goale. Acestea ar fi argumentele pentru deschidere, cu toată precauția”, a declarat Emilian Imbri pentru B1.ro.
După o discuție cu premierul Orban pe acest subiect, miercuri, liderul HORA, Daniel Mischie, a declarat că industria de HoReCa e aproape de ATI și a subliniat că, fără acest sector, nu se poate vorbi despre relansare economică.
„Cei din HORECA în curând vor pune lacătul pe ușă. Din calculele noastre, HORECA reprezintă 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare fără această industrie. Am prezentat măsurile luate de alte țări europene unde restaurantele sunt deschise. Industria de HoReCa e aproape de ATI, toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit, nu mai avem resurse”, a declarat Daniel Mischie.