Un debutant, cum este și cazul celui mai tânăr miner care a murit la Jilț, are un salariu de 3.000 de lei/lună brut. Cu sporuri putea ajunge să ia în mână 2.500-2.900 de lei. Șefii câștigă cel puțin dublu, iar demisul Daniel Burlan, șeful Complexului Energetic Oltenia, ajungea la 18.000 de lei pe lună net.
Pe 17 ianuarie 2023, trei oameni au murit la exploatarea de lângă comuna gorjeană Mătăsari. Mașina care-i transporta s-a răsturnat, iar aceștia au fost striviți de buteliile de oxigen din vehiculul vechi de șase decenii.
Conform unei scheme intrate în posesia ziarului Libertatea, salariile din Complexul Energetic Oltenia (CEO), de care ține și mina Jilț Sud, încep de la un brut de 3.000 de lei pe lună și ajung la un salariu brut de 16.000 de lei.
Tabelul a fost publicat, la începutul anului, și într-un articol al cotidianului local Gorj Online. În schemă intră doar salariul brut, fără sporuri.
Ce înseamnă schema de salarizare, ce reprezintă clasele din tabel și cât câștigă un miner, un șef de exploatare și un director din CEO? Cât mai câștigă un miner?
„De exemplu, Dragoș Pârjol, cel mai tânăr dintre băieții morți în mină, 29 de ani, era încadrat în clasa a 10-a, pentru că avea o experiență de trei luni. Asta înseamnă că avea un salariu brut de 3.000 de lei”, spun oamenii de la Complexul Energetic Oltenia.
3.000 de lei brut este salariul minim pe economie în România. Practic, muncitorii din prima clasă, a 10-a, primesc din salariu 1.800 de lei în mână. Cu tot cu sporuri pot ajunge la 2.500-2.900 de lei.
Demis miercuri, șeful Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a declarat un venit net de 222.446 de lei pe ultimul an.
Asta ar însemna aproximativ 18.000 de lei pe lună, în care sunt incluse, desigur, și sporurile. Burlan este cel care, la scurt timp după accident, declarase că „nu i-am pus eu să intre 25 într-un mijloc de transport”.
Bogdan Hossu a precizat că tragedia de la CE Oltenia a avut loc în condițiile în care au fost alocate resurse insuficiente pentru protecția muncitorilor: