Cel mai sănătos aliment din lume este gratuit și se găsește în România. În ce preparate poate fi integrat
Din dorința de a avea o alimentație echilibrată și de a ne menține organismul sănătos, de cele mai multe ori introducem în dieta noastră alimente care ne promit miracole, dar care, de fapt nu ne ajută în scopul nostru. Există însă un aliment gratuit, care este totodată considerat cel mai sănătos aliment de către oamenii de știință, pe care românii îl ignoră.
Năsturelul (Nasturtium officinale), cunoscut și sub denumirea populară de măcriș de baltă, creson de apă, brâncuță sau năsturaș, este o plantă acvatică mică, cu multiple beneficii pentru sănătatea organismului. Originară din Europa și Asia Centrală, planta crește natural în apropierea izvoarelor și a cursurilor de apă și a fost o bună perioadă folosită în România, atât ca ingredient culinar, cât și ca remediu tradițional. Chiar dacă nu mai este o plantă la fel de prezentă în bucătăria românească, năsturelul continua să fie apreciat în medicina tradițională pentru beneficiile sale nutritive, relatează Adevărul.
Beneficiile consumului de năsturel
Unul dintre beneficii consumului de năsturelului este capacitatea sa de a întări sistemul imunitar, datorită conținutului ridicat de vitamina C. Planta stimulează producția de globule albe, esențiale pentru combaterea infecțiilor și protejarea organismului împotriva bolilor cronice.
Pe lângă beneficiile aduse imunității, năsturelul este recunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene, ceea ce poate inhiba creșterea celulelor canceroase. Un studiu publicat în The British Journal of Nutrition sugerează că un consum regulat de năsturel ar putea fi o o modalitate eficientă de a preveni apariția cancerului, prin detoxifierea organismului și protejarea ADN-ului.
De asemenea, studiile sugerează că năsturelul are un impact pozitiv și asupra sănătății cardiovasculare, ajutând la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.
Cum poate fi integrat in alimentație
Năsturelul poate fi integrat în alimentația noastră prin numeroase preparate, precum salatele, supele sau chiar smoothie-uri. Va oferi atât un gust unic, cu adevărat plăcut, cât și vitamine necesare organismului pentru o bună funcționare.
Totodată, năsturelul poate fi utilizat și ca remediu natural, fiind eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii, a infecțiilor urinare și a problemelor digestive, deși este foarte importantă consultarea unui specialist înainte de a fi folosit în scop medicinal.